DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI uzsāk staltbriežu medību tiesību izsoli

Publicitātes foto

Ievērojot ekspertu atzinumus par dzīvnieku faktisko stāvokli, SIA “Rīgas meži” uzsāk savā īpašumā esošo staltbriežu medību tiesību izsoli. Ganāmpulks atrodas uzņēmuma Daugavas mežniecībā – Vides izglītības centra teritorijā, Tīnūžu pagastā, netālu no Ogres.

Izsole tiek rīkota par 42 (skaits ir provizorisks) dažāda vecuma un abu dzimumu staltbriežu medību tiesību nomu laika periodā no šā gada 15.augusta līdz gada beigām. Izsole plānota klātienē, 22.maijā “Rīgas mežu” birojā. Izsoles dokumenti pieejami uzņēmuma mājaslapā: https://ej.uz/zo3s.

Iepriekš – 2022.gadā, “Rīgas meži” jau organizēja divas staltbriežu ganāmpulka izsoles;  abas noslēdzās bez rezultātiem.

Staltbriežu dārza izvērtēšanai un tā iespējamo nākotnes scenāriju noteikšanai tika piesaistīti neatkarīgi eksperti – biedrība “Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija”, kā arī dzīvnieku vērtētājs. Tie sniedza atzinumus gan par dzīvniekiem, gan arī staltbriežu dārza iespējamajiem tālākajiem attīstības virzieniem Vides izglītības centra teritorijā. Atzinumos teikts, ka pašreizējā izpildījumā briežu dārzs pilnībā neatbilst “Rīgas mežu” un tā Vides izglītības programmas mērķiem. Proti, dzīvnieki vairāk nekā 100 hektāru teritorijā praktiski nav redzami, līdz ar to nav izmantojami vides izglītības aktivitātēm kā uzskatāms vizuālais materiāls.

Tāpat nav īstenojams 2008.gadā noteiktais dārza izveides mērķis – nodrošināt staltbriežu selekciju un sugas populācijas pavairošanu uzņēmuma apsaimniekotajos mežos t.sk. tādēļ, ka to nav iespējams nodrošināt ar laika gaidā radušos dzīvnieku ģenētisko fondu.

Savukārt pirms staltbriežu medību tiesību izsoles uzsākšanas un ņemot vērā laika gaitā reāli izveidojušos situāciju, “Rīgas meži” konsultējās ar biedrību “Latvijas Mednieku savienība”. Tās pārstāvji ieteica vēlamo laiku plānotā pasākuma realizācijai – no oktobra līdz decembrim. Vienlaikus biedrības ieskatā nebūtu  atbalstāma staltbriežu dārza atvēršana un dzīvnieku izlaišana savvaļā vai to pārvešanu uz citām teritorijām, kas tehniski šādā apmērā ir ļoti sarežģīts process. Tāpat šāda rīcība nenodrošinātu populācijas veiksmīgu saglabāšanu un attīstību.

“Rīgas mežu” staltbriežu dārzs izveidots 2008.gadā, kad tika iegādāti un slēgtā teritorijā izmitināti 20 dzīvnieki.

Par SIA “Rīgas meži”

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas rūpējas par 62 000 ha mežiem, 446 ha Rīgas parkiem un apstādījumiem (125 objekti), kā arī par 385 ha kultūras un atpūtas parku “Mežaparks” un par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava “Norupe” un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu “EkVidO2”.

Uzņēmuma objekti un teritorijas atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības principus. “Rīgas meži” ieguvuši starptautiskus sertifikātus, kas apliecina videi draudzīgu, ekonomiski pamatotu, sociāli atbildīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

2021.gadā “Rīgas mežiem” Uzņēmumu reģistrā reģistrēts nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statuss. Tāpat 2021.gadā uzņēmums pievienojās biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un “CSR Latvia” iniciatīvai “Nulles tolerance pret korupciju”.

2022.gadā “Rīgas meži” pirmo reizi uzņēmuma vēsturē piedalījās Ilgtspējas indeksā un ieguva Sudraba kategorijas balvu, kā arī pirmo reizi sagatavoja Ilgtspējas pārskatu. 

Lai veicinātu klimatneitralitāti un aizsargātu dabu, 2023.gadā izveidots nodibinājums “Rīgas mežu fonds”. Šajā pašā gadā uzņēmums pievienojās iniciatīvai “Misija Nulle”, kā mērķis ir rūpēties par “Rīgas mežu” darbiniekiem, viņu veselību un drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI