DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru apmeklē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti

Trešdien, šī gada 3. maijā, izbraukuma sēdes ietvaros Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā viesojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Deputātus uzņēma Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce, valdes locekle Agnese Vaļuliene un centra galvenie ārsti.

Valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce: “Mūsu nozarē liela nozīme ir līdzestībai un mēs esam ļoti daudz darījuši, lai mazinātu sabiedrībā esošo stigmu pret psihiatriju. Kā jau jūs redzat, mēs esam atvērti sabiedrībai, mēs soli pa solim ejam pretim sabiedrības sapratnei un atbalstam. Skaidrs, ka mērķus viens nevar nospraust, ir vajadzīga komanda – cilvēki, kuriem ir sirds krūtīs un kuri grib strādāt ne tikai naudas, bet arī kopīgas idejas dēļ. Un esmu gandarīta, ka šāds kolektīvs te, Tvaika ielā veidojas – katru gadu pie mums apmācībā atnāk vidēji 8 jaunie speciālisti.” Iepazīšanās prezentācijā S.Pūce deputātiem izstāstīja par centra darbību – gan aktualitātēm, gan nākotnes plāniem un iecerēm, kā arī apskatīja aktuālākos un “sāpīgākos” jautājumus, iezīmējot arī iespējamos risinājumus.

Viena no aktualitātēm – pusaudžu pāreja no bērnu uz pieaugušo psihiatriju, kas ir sarežģīts process, īpaši pusaudžiem ar hroniskas norises psihiskiem traucējumiem, kurām vajadzīga nepārtraukta novērošana. Šeit iezīmējas četras specifiskas ārstēšanas programmas:​psihotiskie traucējumi, autiskā spektra traucējumi​, ēšanas traucējumi​ un duālās diagnozes, kuru ārstēšanu slimnīcā plānojam attīstīt. Kā svarīgu posmu šajā pārejas procesā no bērnu uz pieaugušo psihiatriju mēs redzam ciešu sadarbību starp bērnu psihiatru, pieaugušo psihiatru un ģimenes ārstu un jauna speciālista – pacientu koordinatora – ieviešanu.

Jau gadus septiņus aktuāls jautājums RPNC ir metadona izdales autobusa iegāde. Tā kā, diemžēl, ilgtermiņa farmakoterapijas ar metadonu programmas pacientu skaits pieaug, savukārt vietējie iedzīvotāji nav priecīgi par programmas pacientu pulcēšanos Aptiekas ielā, kas ir arī sociālas dabas jautājums, centram ir ļoti nepieciešams šāds autobuss, kas, līdzīgi kā tuberkulozes zāļu izdales autobuss, izbraukātu pilsētu un noteiktās vietās pacientiem izdalītu zāles. Arī deputāti atzina šo jautājumu par aktuālu.

Centra speciālisti aktualizēja jautājumu par tiesu narkoloģiskajām un ķīmiski toksikoloģiskajām ekspertīzēm, kuras joprojām no valsts puses netiek apmaksātas, lai arī RPNC noteikta kā tiesu ekspertīžu iestāde. Šis ir jautājums kas būtu jārisina Saeimas komisiju līmenī. LR Tieslietu ministrija ir paziņojusi, ka šo ekspertīžu veikšana ir valsts funkcija un no savas puses to neapmaksās. Arī LR Veselības ministrija šai funkcijai finansējumu nepiešķir. Realitātē RPNC katru gadu, veicot Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļas funkcijas, tai skaitā tiesu ekspertīzes, zaudē vidēji 200 – 300 tūkstošus eiro un eksperti. Tiesu ekspertīžu veikšanai nav piešķirts valsts finansējums, speciālisti tās veic bez samaksas. Un jāņem vērā arī paradokss, ka šo neapmaksāto darbu nevar neveikt, jo tiesa var uzlikt sodu par neveiktu ekspertīzi. Šis jautājums kļūst arvien finansiāli akūtāks, jo Eiropā un arī Latvijā tiek izplatītas arvien jaunas narkotikas, kuru noteikšanai vajadzīga moderna aparatūra un reaģenti, kuru cenas tikai pieaug. Šis jautājums būtu jārisina ar attiecīgiem likumdošanas grozījumiem, cenrāža izstrādāšanu un, protams, valsts finansējuma piešķiršanu.

Vizītes ietvaros deputāti apmeklēja Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļu (ANPREN), narkoloģijas nodaļas akūto pacientu daļu, kā arī vienu no psihiatrijas nodaļām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI