DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

4. maija Latvijas filmu maratons izsludina programmu un seansus

Nacionālā Kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons, kā jau ziņots, šogad notiek vienlaikus trīs sadaļās – desmit seansu programma ar pirmizrādēm un dokumentālo kino kinoteātrī „Splendid Palace”, atsevišķi kinoseansi Rīgas apkaimēs un visā pasaulē skatāms tiešsaistes festivāls portālā filmas.lv; visi maratona formāti skatītājiem tiek piedāvāti bez maksas.

Kinoteātrī Splendid Palace filmu programma (informācija par atsevišķiem seansiem – ŠEIT https://www.splendidpalace.lv/lv?date=2023-05-04 ) sākas pulksten 13:00 Mazajā zālē ar dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jaunāko filmu Zemnieki un 13:30 Lielajā zālē ar animācijas filmu seansu, kuru ievadīs pirmizrāde – Daces Rīdūzes īsfilma Kājām gaisā, stāsts par mazu sikspārņpuiku. Animācijas seansa turpinājumā – piecas dažādu gadu animācijas filmas, kuru režisore ir Roze Stiebra, bet scenāriju autors vai līdzautors – dzejnieks Imants Ziedonis (1933-2013); viņa 90. jubileju šogad 4. maija Latvijas filmu maratons svinēs gan kinoteātrī, gan portālā filmas.lv.

Kinoteātra programmu 4. maijā turpina vēl četri seansi Mazajā zālē, kur skatītāju uzmanībai izceltas  jaunākās un labākās Latvijas dokumentālās filmas, kas nesen atzīmētas ar Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps nominācijām vai balvām (programma – pielikumā), un vēl trīs seansi Lielajā zālē, kur arī uzmanības centrā ir dokumentālais kino. Dienas seansā 15:00 skatāmas divas filmas, kas aptver 100 gadus Latvijas vēsturē – par jaunās valsts sākotni un pirmo Saeimas priekšsēdētāju Fridrihu Vesmani (1875–1941) stāsta režisora Raita Ābeles filma Vesmaņa atgriešanās, bet režisores Ievas Epneres un operatoru Valda Celmiņa un Baibas Kļavas gleznainā īsfilma Laidi, kas veidota studijā VFS Films, stāsta par pēdējo mācību gadu mazā Kurzemes pamatskolā, kas dibināta pirms 100 gadiem.

Lielās zāles vakara seansos paredzētas divu pilnmetrāžas dokumentālo filmu pirmizrādes – seansā 17:00 – politiskā disidenta un Atmodas laika simbola Gunāra Astras portretējums Astra (režisore Liene Laviņa, producents Sandijs Semjonovs), bet seansā 20:00 – Latvijas rokmūzikas vēstures pētījuma turpinājums, šoreiz par 80. gadu periodu, – triloģijas Savējie sapratīs trešā filma Jauna ēra. Spīts (režisori Kristians Luhaers un Mareks Bērents, scenārija autore Daiga Mazvērsīte, producente Arta Ģiga). Triloģijas otrā filma Septiņdesmitie. Spožums un posts tiks demonstrēta vakara noslēgumā, brīvdabas seansā, kas jau tradicionāli sāksies līdz ar tumsas iestāšanos kinoteātra priekšpagalmā (Splendid Garden).

Nacionālais Kino centrs 4. maijā piedāvās filmas arī seansiem Rīgas apkaimēs – Mežaparka estrādes Kokaru zālē, Iļģuciemā, Imantā un Kultūras pilī Ziemeļblāzma varēs noskatīties pilnmetrāžas animācijas filmu Lielais Indriķis (režisors Jānis Cimmermanis, studija Animācijas Brigāde) un Eiropā jau vairākkārt apbalvoto spēlfilmu Māsas (režisore Linda Olte saņēma arī Lielo Kristapu par labāko spēlfilmas režiju).

Pavisam cita svētku programma būs atrodama NKC portālā filmas.lv, kas nu jau trešo gadu svētku laikā būs pieejams visā pasaulē, turklāt šogad tās būs divas dienas – sākot ar 3. maiju, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienu. Svinot dzejnieka 90. jubileju, portāla jubilejas kolekcijā iekļautas 13 filmas (1965-2005) – piecas dokumentālās filmas, piecas animācijas filmas un divas spēlfilmas, kuru scenārija autors vai līdzautors kopš 60. gadu vidus bijis Imants Ziedonis (programma pielikumā), sadarbojoties ar Latvijas kinovēsturē nozīmīgiem režisoriem – kolekcijā iekļauto filmu režisori ir Aivars Freimanis, Gunārs Piesis, Roze Stiebra, Laima Žurgina, Ansis Epners un Ivars Seleckis.

Svētku programmu papildina režisora un operatora Zigurda Vidiņa dokumentālā īsfilma Mēstepatās (2013), kas veidota Latvijas Televīzijas ciklā Latvijas kods, – stāsts par Imanta Ziedoņa dibināto Dižkoku atbrīvošanas grupu (DAG), kas sāka darboties 20. gadsimta 70. gados.

Portālā filmas.lv svētku programma būs pieejama bez maksas visā pasaulē 3. un 4. maijā, atbilstoši katras valsts laika joslām.

4. maija Latvijas filmu maratonu rīko Nacionālais Kino centrs, atbalsta Rīgas dome, Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs un Latvijas filmu studijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI