DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Kriptoaktīvi: zaļā gaisma jauniem noteikumiem par pārskaitījumu izsekojamību ES

EP apstiprina pirmos ES noteikumus par kriptoaktīvu izsekojamību, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu, kā arī kopīgus uzraudzības un klientu aizsardzības noteikumus.

Ceturtdien deputāti ar 529 balsīm par, 29 pret un 14 atturoties apstiprināja pirmo ES tiesību aktu, kas regulēs kriptoaktīvu, piemēram, bitkoinu un e-naudas žetonu, pārskaitījumu izsekošanu.

Tiesību akts, par kuru Parlamenta un Padomes sarunu dalībnieki provizoriski vienojās 2022. gada jūnijā, nodrošinās kriptovalūtu pārskaitījumu izsekojamību, kas ļaus arī vienmēr bloķēt aizdomīgus darījumus, tāpat kā tas iespējams ar citām finanšu operācijām.

Tā sauktais "informācijas nodošanas noteikums", ko jau piemēro tradicionālajās finansēs, turpmāk attieksies arī uz kriptoaktīvu pārskaitījumiem. Informācijai par aktīva avotu un tā saņēmēju būs "jāceļo" kopā ar darījumu, un tā būs jāglabā abās pārskaitījuma pusēs.

Likums attieksies arī uz darījumiem virs 1000 eiro no tā sauktajiem neuzturētajiem elektroniskajiem makiem (privātu lietotāju kriptoaktīvu makiem), kad tie mijiedarbosies ar makiem, ko pārvalda kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzēji. Noteikumi neattieksies uz pārskaitījumiem starp privātpersonām, kas tiek veikti bez pakalpojumu sniedzēja starpniecības, nedz arī uz pārskaitījumiem starp pakalpojumu sniedzējiem, kuri darbojas paši savā labā.

Vienoti ES tirgus noteikumi kriptoaktīviem

Plenārsesijā ar 517 balsīm "par", 38 "pret" un 18 atturoties tika dota arī galīgā zaļā gaisma jauniem kopīgiem noteikumiem par kriptoaktīvu, tostarp kriptovalūtu, uzraudzību, patērētāju aizsardzību un vides aizsardzības pasākumiem. Likumprojektā, par kuru likumdevēji neoficiāli vienojās 2022. gada jūnijā, ir iekļauti aizsardzības pasākumi pret tirgus manipulācijām un finanšu noziegumiem.

Kriptoaktīvu uzraudzības pasākumu regula attieksies uz kriptoaktīviem, kurus neregulē spēkā esošie finanšu pakalpojumu tiesību akti. Uzņēmumiem, kas emitē un tirgo kriptoaktīvus (tostarp e-naudas žetonus) būs jāievēro noteikumi par pārredzamību, informācijas atklāšanu, atļauju izsniegšanu un darījumu uzraudzību. Patērētāji būs labāk informēti par riskiem, izmaksām un cenām, kas saistīti ar to veiktajiem darījumiem. Jaunais tiesiskais regulējums arī regulēs kriptoaktīvu publiskos piedāvājumus, tādējādi palīdzot saglabāt tirgus vienotību un finanšu stabilitāti.

Visbeidzot, jaunajā tiesību aktā ir iekļauti pasākumi pret tirgus manipulācijām un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, teroristu finansēšanu un citām noziedzīgām darbībām. Lai novērstu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskus, Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei (EVTI) būs jāizveido publisks reģistrs neatbilstīgiem kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kas darbojas Eiropas Savienībā bez atļaujas.

Lai mazinātu kriptovalūtu ietekmi uz oglekļa dioksīda emisijām, lielākajiem pakalpojumu sniedzējiem būs jāatklāj informācija par enerģijas patēriņu.

Stefans Bergers (EPP, Vācija), vadošais EP deputāts kriptoaktīvu uzraudzības regulas izstrādē, sacīja: "Ar šo tiesību aktu ES kļūst par drošāko zonu žetonu ekonomikā, kurā pašlaik cirkulē 10 000 dažādi kriptoaktīvi. Patērētāji tiks pasargāti no maldināšanas un krāpšanas, un nozare, kuru iedragāja FTX sabrukums, varēs atgūt uzticēšanos. Patērētājiem būs pieejama visa viņiem vajadzīgā informācija, un tiks uzraudzīti visi nozīmīgākie ar kriptoaktīviem saistītie riski. Mēs nodrošinājām arī to, ka kriptoaktīvu ieguldītājiem būs jāatklāj informācija par ietekmi uz vidi. Šis regulējums sniedz ES konkurences priekšrocības. Eiropas kriptoaktīvu nozarē pašlaik ir tiesiskā noteiktība, kādas nav, piemēram, ASV."

Ernests Urtasuns (Zaļie/EFA, Spānija), Ekonomikas un monetārās komitejas ziņotājs par kriptoaktīvu pārskaitījumu izsekošanu, teica: "Šobrīd kriptoaktīvu nelikumīgās plūsmas strauji pārvietojas pa visu pasauli, un ir ļoti maz iespēju tās atklāt. Jaunie noteikumi uzliks pienākumu kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem identificēt un apturēt noziedzīgas kriptoaktīvu plūsmas, kā arī nodrošinās, ka uz visu veidu kriptouzņēmumiem attiecas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pienākumi. Tādējādi tiks novērsti būtiski trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēmā un ES tiks ieviesti pasaulē vērienīgākie “informācijas nodošanas noteikuma” tiesību akti, vienlaikus nepārkāpjot starptautiskos standartus."

Ziņotāja no Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas Asita Kanko (ECR, Beļģija) teica: "Parlaments un Padome ir panākuši taisnīgu kompromisu, kas ļaus cilvēkiem, kuru nolūki ir tīri, drošāk turēt un tirgot kriptoaktīvus. Vienlaikus tas apgrūtinās kriptoaktīvu ļaunprātīgu izmantošanu noziedzniekiem, teroristiem un tiem, kas vēlas izvairīties no sankcijām. Savukārt visu administratīvo slogu kriptouzņēmumiem un inovatoriem ar uzviju kompensēsim, apvienojot Eiropas sadrumstaloto tirgu, kurā pašlaik darbojas 27 dažādi tiesiskie satvari."

Turpmākie soļi

Teksti pirms publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī vēl oficiāli jāapstiprina Padomē. Tie stāsies spēkā pēc 20 dienām.

Pieņemot šos tiesību aktus, Parlaments atbild iedzīvotāju prasībai noteikt aizsardzības pasākumus un standartiem blokķēdes tehnoloģiju izmantošanai, kas pausts Konferences par Eiropas nākotni secinājumu 35. priekšlikuma 8. punktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI