DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments prasa nekavējoties atbrīvot Vladimiru Kara-Murzu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

EP deputāti ceturtdien stingri nosodīja politiski motivētās notiesāšanas un mudināja ES dalībvalstis nodrošināt humanitārās vīzas Krievijas disidentiem, kuriem draud politiska vajāšana.

Eiropas Parlamenta deputāti rezolūcijā stingri nosoda Krievijas un Lielbritānijas žurnālistam Vladimiram Kara-Murzam piespriesto 25 gadu cietumsodu un politiski motivēto tiesāšanu par Vladimira Putina režīma kritiku un prasa viņu nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot. Tādu pašu prasību viņi izvirza attiecībā uz Krievijas opozīcijas aktīvistu un 2021. gada Saharova balvas laureātu Alekseju Navaļniju, kurš joprojām atrodas soda izciešanas kolonijā, kā arī visiem pārējiem politieslodzītajiem Krievijā.

Atzīmējot, ka gan Kara-Murzas, gan Navaļnija veselības stāvoklis strauji pasliktinās sliktas izturēšanās un pienācīgas medicīniskās aprūpes trūkuma dēļ, EP deputāti nosoda Krievijas režīma cilvēktiesību pārkāpumu eskalāciju un nosoda valstī notiekošās represijas pret valdības kritiķiem, cilvēktiesību aizstāvjiem un neatkarīgajiem žurnālistiem. Parlaments aicina ANO Cilvēktiesību padomi nekavējoties izmeklēt politisko oponentu necilvēcīgo ieslodzīšanu, spīdzināšanu un slepkavības Krievijā.

Turklāt EP deputāti vēlas, lai ES dalībvalstis Padomē pieņemtu stingras sankcijas saskaņā ar ES globālo cilvēktiesību sankciju režīmu pret Krievijas tiesnešiem, prokuroriem un citām personām, kas atbildīgas par patvaļīgu kriminālvajāšanu, apcietināšanu un spīdzināšanu politiski motivētos procesos. Viņi arī mudina ES dalībvalstis nodrošināt humanitārās vīzas un citu atbalstu Krievijas disidentiem, kuriem draud politiska vajāšana.

Rezolūcija tika pieņemta ar 508 balsīm "par", 14 "pret" un 31 atturoties. Plašāka informācija būs pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI