DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments atkārtoti apstiprina atbalstu Moldovas dalībai Eiropas Savienībā

Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti norāda, ka Moldovas uzņemšana Eiropas Savienībā būtu ģeostratēģisks ieguldījums Eiropas vienotībā un spēkā.

Moldova joprojām ir pakļauta Krievijas spiedienam un šantāžai enerģētikas jomā, ekonomiskiem satricinājumiem, ko izraisījis karš kaimiņvalstī Ukrainā, kā arī Kremļa mēģinājumiem destabilizēt valsts proeiropeiski noskaņoto valdību. Eiropas Parlaments atzinīgi vērtē Moldovas prezidentes Maijas Sandu līderību un valsts iestāžu apņēmību šo nopietno problēmu risināšanā.

EP deputāti atkārtoti apliecina apņemšanos atbalstīt Moldovas iespējamo dalību Eiropas Savienībā, kurai valsts pieteicās 2022. gadā, atzinīgi vērtējot Moldovas valdības progresu reformu jomā un saskaņotības līmeni ar ES tiesību aktu kopumu. Viņi aicina sākt pievienošanās sarunas līdz 2023. gada beigām, ja Moldova izpildīs deviņus Eiropas Komisijas noteiktos pasākumus, kas nepieciešami sarunu sākšanai.

Parlaments aicina Moldovas valdību apņēmīgi turpināt īstenot reformas demokrātijas un tiesiskuma jomā, paātrināt darbu, lai pilnībā īstenotu ES asociācijas nolīgumu un padziļināto un visaptverošo brīvās tirdzniecības zonu, apkarot organizēto un smago pārrobežu un starptautisko noziedzību, kā arī turpināt centienus palielināt valsts energoapgādes drošību.

Sankciju piemērošana tiem, kas cenšas destabilizēt Moldovu

Attiecībā uz mēģinājumiem destabilizēt Moldovu ES un tās dalībvalstis rezolūcijā tiek aicinātas nekavējoties noteikt sankcijas pret iesaistītajām personām. EP deputāti aicina Eiropas Savienību piemērot sankcijas aizbēgušajiem Moldovas oligarhiem Ilanam Soram un Vladimiram Plahotnivcam un, ja nepieciešams, viņu uzņēmumiem un politiskajām organizācijām, kā arī abus oligarhus izdot Moldovai, lai viņus varētu tiesāt.

Parlaments arī vēlas, lai ES paplašinātu sankciju režīma darbības jomu, iekļaujot kā sodāmu pārkāpumu korupcijas darbības, kas apdraud valsts drošību, stabilitāti, konstitucionālās un demokrātiskās iestādes.

Jāatbalsta Moldovas enerģētiskā neatkarība

Visbeidzot, rezolūcijā ir nosodīta Krievijas nepārtrauktā Moldovas šantāža enerģētikas jomā un pausts atbalsts Kišiņevas centieniem palielināt energoapgādes drošību, dažādojot piegādes avotus, samazinot patēriņu un iepērkot enerģiju Eiropas tirgū, kā arī attīstot starpsavienojumu infrastruktūru. EP deputāti arī aicina ES turpināt atbalstīt Moldovu enerģētiskās neatkarības panākšanā.

Plašāka informācija pieejama pilnajā tekstā šeit (19.04.2023)

Teksts tika pieņemts, 555 deputāti balsojot "par", 49 - "pret" un 26 atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI