DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Aizpildot saskaņoto paziņojumu, OCTA atlīdzību var saņemt ātrāk

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka ik gadu samazinās vidējais dienu skaits no apdrošināšanas gadījumu pieteikšanas līdz lēmuma pieņemšanai. Tā 2022.gadā ceļu satiksmes negadījumos (turpmāk - CSNg) cietušie, kas negadījuma apstākļus fiksējuši ar saskaņotā paziņojuma protokolu, lēmumu par OCTA apdrošināšanas atlīdzības izmaksu saņēma vidēji 33 dienās, kamēr gadījumā, ja aizpildīts policijas protokols - 49 dienās.

Vidējais dienu skaits par apdrošināšanas atlīdzību izmaksu samazinās gadu no gada. “Tā, piemēram, 2017.gadā vidējais dienu skaits no apdrošināšanas gadījumu pieteikšanas līdz lēmuma pieņemšanai par atlīdzības izmaksu gadījumā, ja negadījums fiksēts ar saskaņoto paziņojumu bija 43 dienas, bet gadījumā, ja tas bija noformēts ar policijas protokolu – pat 68 dienas,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

2022.gadā dienu skaits no CSNg pieteikšanas brīža līdz lēmumu pieņemšanai sarucis vēl vairāk. Gadījumā ja CSNg fiksēts ar saskaņotā paziņojuma protokolu, lēmumu par OCTA apdrošināšanas atlīdzības izmaksu cietušie saņēma vidēji 33 dienās, kamēr gadījumā, ja aizpildīts policijas protokols - 49 dienās. “Šī atšķirība galvenokārt skaidrojama ar informācijas apriti starp Valsts policiju un apdrošinātājiem, kā arī iespējami ierosinātajiem kriminālprocesiem, kas ievērojami pagarina vidējo lēmumu izskatīšanas laiku,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

Kā vienu no faktoriem, kas palīdzējis samazināt vidējo lēmumu pieņemšanas periodu, var minēt 2018.gadā LTAB ieviesto Mobilā Saskaņotā paziņojuma funkciju lietotnē LTAB OCTA. “Šobrīd CSNg apstākļus LTAB OCTA lietotnē fiksē aptuveni 13% no visiem cietušajiem, kas aizpildījuši saskaņotos paziņojumus. Esam pārliecināti, ka tuvākajā nākotnē šo funkciju izvēlēsies aizvien vairāk maznozīmīgos CSNg iesaistītie,” informē J.Abāšins, piebilstot, ka lietotne ļauj aizpildīt saskaņoto paziņojumu elektroniskā formātā jebkurā viedierīcē, un, pateicoties lietotāja autorizācijas iespējām, šāds elektroniski aizpildīts saskaņotais paziņojums, ir līdzvērtīgs dokuments tā drukātajai versijai.

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot saskaņotos paziņojumus un skaidrotu to pareizu aizpildīšanu, LTAB aprīlī īsteno informatīvo kampaņu, kuras laikā tiek realizētas gan dažādas komunikācijas aktivitātes, gan paplašināta drukāto un elektronisko saskaņoto paziņojumu pieejamība.

Vairāk informācijas par saskaņotajiem paziņojumiem: www.ltab.lv/spapp.  

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI