DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Akcijas “Marts – Drošākas Rīgas mēnesis” laikā veicināta pilsētvides drošība; visvairāk fiksēto pārkāpumu ceļu satiksmē

Valsts policijas un Rīgas pašvaldības drošības akcijas laikā likumsargi veicinājuši galvaspilsētas sabiedrisko kārtību un drošību gan fiksējot un novēršot būtiskus ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus, gan aizturot policijas meklēšanā esošas personas un izņemot no aprites dažādas narkotiskās un psihotropās vielas, fiksēti arī citi pārkāpumi par kuriem sākti gan administratīvā pārkāpuma procesi, gan kriminālprocesi. Ceļu satiksmes jomā kā sabiedrības drošībai būtiskāko jāizceļ fiksēto dzērājšoferu skaitu – 124 personas sēdušās pie stūres alkohola reibumā un vēl 22 narkotisko vielu iespaidā. Kā pozitīvu tendenci jāizceļ, ka akcijas laikā novērojama ielu noziedzības mazināšanās.

Detalizētāk aplūkojot ceļu satiksmes drošības jomu, kopumā mēneša laikā par dažādiem pārkāpumiem Valsts policijā sākti vairāk nekā 1300 administratīvo pārkāpumu procesi, tomēr starp fiksētajiem pārkāpumiem kā būtiskāko jāizceļ konstatēto “dzērājšoferu” skaitu – martā Rīgā konstatētas 124 personas, kuras bija sēdušās pie stūres alkohola ietekmē. No tām 109 gadījumos sākti kriminālprocesi par braukšanu reibumā vai atteikšanos no medicīniskās pārbaudes un no šiem autovadītājiem 58 nebija iegūtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības. Bez tam fiksētas 22 personas, kuras vadījušas transportlīdzekli narkotisko vielu iespaidā.

Savukārt ieskatoties apkaimes drošības jomas tendencēs, jāteic, ka martā novērota ielu noziedzības mazināšanās, kas, iespējams, izskaidrojama ar publiski izsludināto informāciju par martā plānoto preventīvo pasākumu kopumu, bet vienlaikus arī policijas darba rezultātiem. Martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas aizturēja 82 personas, no kurām 49 bija iepriekš izsludinātas meklēšanā un mērķtiecīgi izvairījās no atbildības, tāpat arī fiksēti 72 pārkāpumi narkotisko un psihotropo vielu apritē un izņemti vairāk nekā 350 grami dažādu narkotisko un psihotropo vielu, tādu kā kokaīns, marihuāna, amfetamīns, metamfetamīns, LSD, halucogēnās sēnes un citi.

Vienlaikus likumsargi par mazāk būtiskiem pārkāpumiem īstenojuši arī preventīva rakstura pārrunas ar vairāk nekā 120 nepilngadīgām personām, bez tam teju 70 gadījumos fiksēti nepilngadīgo personu pieļautie tabakas izstrādājumu un elektronisko cigarešu aprites pārkāpumi. Tāpat arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas martā viesojušās 51 izglītības iestādē ar preventīva rakstura lekcijām un pasākumiem, lai veicinātu bērnu un jauniešu izpratni par drošības jautājumiem un preventīvi novērstu potenciālus jauniešu likumpārkāpumus.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics: “Īstenojot šāda veida drošības akcijas ciešā sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju, viennozīmīgi varu paust gandarījumu, ka abu policiju mijiedarbība arī šāda veida sadarbības formā nes augļus un ieguvumu kopējā sabiedrības drošības veicināšanā. Sagaidāms, ka arī turpmāk, analizējot drošības situāciju un sekojot līdzi dažādām norisēm sabiedrībā, arī kopējai pārkāpumu dinamikai, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde ir gatava īstenot dažāda veida sabiedriskās kārtības un drošības veicināšanas, noziedzības mazināšanas pasākumus. Būtiski, ka jau šobrīd esam sākuši šāda veida preventīvas aktivitātes drošības uzturēšanai un veicināšanai, lai atturētu iedzīvotājus no pārkāpumu izdarīšanas un arī “turētu roku uz pulsa”, vēl jo vairāk, kad jau tuvākajā laikā Rīgā sagaidāmi dažāda mēroga pasākumi, kuri pulcēs lielu skaitu interesentu.”

Arī Rīgas pašvaldības policijas darba rezultāti liecina, ka visvairāk pārkāpumu konstatēti tieši ceļu satiksmē – salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, konstatēts trīs reizes lielāks autovadītāju, kuri brauc pa sabiedriskā transporta joslu, skaits. Proti, ja februārī kopā konstatēti 119 šādi pārkāpēji, tad martā skaits pieaudzis līdz 372 pārkāpumiem. Autovadītāju pārkāpumos dominēja arī stāvēšana apstādījumos un uz ietvēm vai velosipēdu ceļiem, kas skaidrojams ar pavasara iestāšanos, proti, pamazām atsākas velo-sezona, un šī pārkāpumu joma kļūst aktuālāka, un policija negodprātīgiem autovadītājiem pievērš pastiprinātu uzmanību.

Tāpat RPP darba rezultāti liecina, ka ievērojami pieaudzis skolēnu izdarīto pārkāpumu skaits, kas skaidrojams ne tikai ar aktīvo kārtības sargu darbu, bet arī ar to, ka martā bija skolēnu brīvlaiks, kurā daļa bērnu un jauniešu brīvo laiku izvēlējās pavadīt lietojot atkarību izraisošas vielas. Vienlaikus Rīgas kārtības sargi īpašu uzmanību pievērsa arī veikaliem un izklaides vietām, jo drīz sāksies tūrisma sezona, tādēļ policijai jāpārliecinās, ka izklaides vietās nenotiek pārkāpumi, kas varētu apdraudēt gan pilsētas viesu, gan vietējo atpūtnieku drošību. Proti, konstatēti ar akcīzes preču apriti saistīti pārkāpumi gan bāros, gan arī tirdzniecības vietās, kā arī konstatēti vairāki ielu tirdzniecības gadījumi bez licences.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs norāda: “Tas, ka uzsākto administratīvo pārkāpumu procesu skaits no 1255 pārkāpumiem februārī ir dubultojies līdz 2382 pārkāpumiem martā, ir mērķtiecīga darba rezultāts, kas visticamāk nebūtu bijis iespējams bez Valsts policijas atbalsta. Ikdienas rutīnā mums visiem ir daudz pienākumu un, iespējams, reizēm par sadarbību iestāžu starpā tiek aizmirsts. Taču šis mēnesis ir stiprinājis saikni starp RPP un VP, un sagaidāms, ka arī turpmāk būs arvien vairāk kopīgu reidu.”

Iepriekš jau vēstīts, ka Valsts policija kopā ar Rīgas pašvaldību iepriekšējā mēnesī galvaspilsētā izvērsa kopīgu drošības akciju, martu pasludinot par “Drošākas Rīgas mēnesi”, kā laikā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas ciešā sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju pastiprināti veica uzraudzības un kontroles pasākumus dažādos virzienos sabiedriskās kārtības un drošības jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI