DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas Meži un pašvaldības vienojas par sadarbības stiprināšanu mežu nelegālas piesārņošanas un izbraukāšanas mazināšanai

Publicitātes foto

Mežu piesārņošana un to nelegāla izbraukāšana ar motorizētiem transportlīdzekļiem ir būtiska problēma un gadu no gada kļūst aizvien akūtāka gan uzņēmumam SIA “Rīgas meži”, gan galvaspilsētas un tās apkārtnes pašvaldībām. Tādēļ “Rīgas meži” vakar, 4.aprīlī, aicināja uz tikšanos Rīgas un Pierīgas pašvaldību un to policiju pārstāvjus, kā arī Valsts vides dienesta, Valsts meža dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus.

Tikšanās laikā puses vienojās par sadarbības stiprināšanu un kopīgu rīcību, lai mazinātu bieži vien apzināti kaitniecisko rīcību un tās sekas. “Rīgas meži” ir pateicīgi pašvaldībām par atsaucību un līdzšinējo sadarbību!

“Rīgas mežu” teritorijas atrodas 11 pašvaldībās, bet visakūtākā ir blīvāk apdzīvotajās vietās un to apkārtnēs – Rīgas, Ādažu, Jūrmalas, Ķekavas, Olaines, Ogres, Salaspils, Mārupes, Ropažu pašvaldībās. Šeit arī ir lielāks uzņēmuma teritoriju īpatsvars, salīdzinot ar pārējām pašvaldībām.

“Rīgas meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra uzsvēra, ka atkritumi uzņēmumam ir būtiska problēma, turklāt ik gadu pieaug gan savākšanas, gan nodošanas izmaksas. Piemēram, 2022.gadā tikai par sadzīves, bioloģisko un lielgabarīta atkritumu, kā arī būvgružu un riepu nodošanu apsaimniekotājiem uzņēmums samaksāja vairāk nekā 125 tūkstošus eiro (neskaitot izmaksas par darbaspēku, tehniku, degvielu). Salīdzinājumam – 2021.gadā tie bija nepilni 60 tūkstoši eiro. Papildus tam “Rīgas meži” savās teritorijās vāc arī negodprātīgu cilvēku izmestos bīstamos atkritumus, piemēram, šīferi, dažādas ķīmiskas vielas, arī tam tērējot līdzekļus.

“Mežā izmestie atkritumi, pat, ja tie izmesti mežā esošajā urnā, ir visdārgākie apsaimniekojamie atkritumi, jo jāmaksā gan par darbaspēku, kas tos savāc, gan par tehniku un degvielu, gan to nodošanu apsaimniekotājiem. Taču sodi ir salīdzinoši simboliski. Sezonas darbinieki Rīgas pilsētā esošajos mežos, kas tikai vāc atkritumus, uzņēmumam ik mēnesi izmaksā gandrīz 13 tūkstošus eiro” – uzsvēra “Rīgas mežu” Mežsaimniecības daļas vadītājs Uldis Gaiss. Tādēļ uzņēmums stingri aicina ievērot principu “Ko mežā ienes, to iznes!”.

Lai pasargātu mežu, uzņēmums mežu iebraucamajos ceļos izvieto barjeras, uzstāda video novērošanas kameras (par tām ir arī informatīvas norādes), informē sabiedrību, sadarbojas ar pašvaldībām un atbildīgajiem dienestiem u.c.

Valsts vides dienests un “Rīgas meži” atzinīgi novērtēja pērn kopīgi īstenoto kampaņu pret mežu piesārņošanu #TīriRīgasMeži #VidesSOS. Tās laikā iedzīvotāji tika aicināti nepiesārņot mežu, bet, ja konstatēja atkritumus, sniegt informāciju lietotnē VidesSOS, kas ir ērts risinājums, lai informētu mežu apsaimniekotājus par atkritumiem un operatīvi tos savāktu, mazinot dabai radītos postījumus.

Kā otra problēma, īpaši pavasara – rudens sezonā, ir nelegāla mežu un tiem piegulošo teritoriju izbraukāšana ar motocikliem, kvadricikliem utml. Tādējādi tiek būtiska bojāta zemsedze, traucēti mežu iemītnieki, īpaši putni ligzdošanas sezonā, paaugstināts ugunsbīstamības risks, kā arī drauds veselībai, drošībai, kā arī tā tiek saasināti konflikti starp mežu apmeklētājiem un moto braucējiem.

Lai cīnītos pret mežu nelegālu izbraukāšanu, pērn un 2021.gadā “Rīgas meži”, sadarbībā ar Latvijas Motosporta federāciju, Tīreļu mežniecībā Jaunolaines pusē un Gaujas mežniecībā Ropažu pusē, izveidoja divas Enduro moto takas, kas pieejamas bez maksas. Šādi “Rīgas meži” proaktīvi reaģēja, lai mazinātu kaitējumu mežam, bet vienlaikus svarīgi, lai arī citi mežu īpašnieki rīkotos līdzīgi. Jo divas takas pilnībā neatrisina meža izbraukāšanas problēmu. Vienlaikus svarīgi, lai paši moto braucēji ievēro noteikumus. Tāpat jāaktivizē sadarbība ar kvadriciklu nomas punktiem, lai tie informē savus klientus par atbildīgu braukšanu.

Pašvaldību pārstāvji norādīja, ka īpaša problēma ir braukšana ar nereģistrētiem spēkratiem vai tādiem, kuriem numura zīmes apzināti noņemtas. Lai arī novērošanas kamerās šādi gadījumi tiek fiksēti, taču nav iespējams piemērot sodus. Vienlaikus tikšanās dalībnieki uzsvēra pozitīvo sadarbību ar moto braucēju organizācijām, kuru pārstāvji kopumā godprātīgi ievēro braukšanas noteikumus un iesaistās, lai mazinātu nelegālo braukšanu.

Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka “Rīgas meži” un pašvaldības aktīvāk apmainīsies ar informāciju par mežu nelegālajiem piesārņotājiem un izbraukātājiem. Piemēram, “Rīgas meži” noteiktā kārtībā nodos informāciju no uzņēmuma videonovērošanas kamerām pašvaldību policijām, lai tās operatīvi varētu reaģēt uz pārkāpumiem. Tāpat plānots kopīgi preventīvi vairāk informēt iedzīvotājus par pārvietošanās ierobežojumiem Rīgas un Pierīgas zaļajās teritorijās ar spēkratiem, kā arī ar informatīvu aktivitāšu palīdzību turpināt aicināt nepiesārņot mežu. Vienlaikus paredzēts plašāk stāstīt par konkrētiem gadījumiem, kad mežu piesārņotājiem un izbraukātājiem piemēroti sodi.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI