DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti novērtē Komisijas veikto tiesiskuma uzraudzību dalībvalstīs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pamatojoties uz Komisijas jaunākajiem konstatējumiem, Parlaments norāda uz satraucošām tendencēm visā ES un norāda uz īpašām bažām trīs dalībvalstīs.

Ceturtdien apvienotajās debatēs par tiesiskuma jautājumiem deputāti ar Komisijas priekšsēdētājas vietnieci Jourovu apsprieda nesenos notikumus un iespējamo demokrātijas regresu Grieķijā, Spānijā un Maltā. Viņi arī balsoja par rezolūciju, kurā Parlaments novērtē par Komisijas 2022. gada ziņojumu par tiesiskumu un vispārējo ES vērtību stāvokli.

Komisijas ziņojums par tiesiskumu

Parlamenta rezolūcijā atzinīgi vērtēti uzlabojumi Komisijas ikgadējās novērtēšanas metodēs, no kuriem daudzi atbilst Parlamenta iepriekšējiem ieteikumiem. Tomēr joprojām ir vairākas problēmas. EP deputāti pieprasa paplašināt analīzes tvērumu, lai iekļautu visas ES vērtības, saistot konstatējumus ar ES vērtību un budžeta aizsardzības instrumentu iedarbināšanu un konstatējot dažu dalībvalstu tīšu atkāpšanos no ES vērtībām.

EP deputāti pauž bažas par preses brīvību un plurālismu un brīdina, ka žurnālisti būs apdraudēti, kamēr vien dalībvalstu iestādes nesauks pie atbildības par atklātas korupcijas gadījumiem. Rezolūcijā arī pausta nožēla par to, ka nav sniegti konkrētām valstīm adresēti ieteikumi saistībā ar nelikumīgu spiegprogrammatūras izmantošanu, un nosodīts tas, ka dažās valstīs joprojām notiek tiesu varas politizācija. Detalizētāku rezolūcijas galveno punktu kopsavilkumu var izlasīt šeit.

Bažas par Grieķiju, Spāniju, Maltu un citām dalībvalstīm

Pirms balsošanas notikušajās diskusijās daudzi deputāti atzinīgi novērtēja Komisijas veikto uzraudzību, taču pieprasīja politisko drosmi un efektīvu turpmāko rīcību saistībā ar konstatētajiem faktiem, tostarp korektīvus pasākumus, jo īpaši gadījumos, kad situācija neuzlabojas vai kad notiek tīša atkāpšanās no tiesiskuma.

Attiecībā uz Grieķiju debatēs galvenā uzmanība tika pievērsta tiesu iestāžu neatkarībai, korupcijai un žurnālistu, politisko oponentu un citu ieinteresēto personu izspiegošanai.

Attiecībā uz Spāniju deputāti apsprieda tiesu neatkarību, juridiskās reformas un strupceļu, kādā nonākusi valsts tiesu padomes locekļu iecelšana. Savukārt par Maltu galvenie strīdīgie jautājumi bija cīņa pret korupciju, izmeklēšana un tiesas procesi saistībā ar Dafnes Karuanas Galicijas slepkavību, kā arī vispārējā politiskā kultūra valstī.

Parlaments noslēgs diskusiju par situāciju trīs dalībvalstīs, pieņemot rezolūciju 17.-20. aprīļa plenārsesijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI