DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Mazumtirdzniecībā gada pirmajos divos mēnešos izaugsme 2,6% apmērā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada februārī mazumtirdzniecības apjomi Latvijā turpināja pieaugt par 2,4%, pēc 2,9% pieauguma janvārī, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. To noteica pieaugumi gan nepārtikas preču gan degvielas tirdzniecībā, bet pārtikas preces februārī tirgotas nedaudz mazāk kā gadu iepriekš.

Savukārt šā gada pirmajos divos mēnešos kopā mazumtirdzniecības apjomi gada griezumā pieauguši par 2,6%. Tostarp nepārtikas preces (izņemot degvielu) tirgotas par 5,2% vairāk, degvielas tirdzniecība augusi par 5,7%, bet pārtika tirgota par 2% mazāk kā pērnā gada divos pirmajos mēnešos.

Nepārtikas preču grupā (izņemot degvielu) šā gada februārī pieaugums par 4,8%, kas ir pieaugums jau sesto mēnesi pēc kārtas. Tostarp lielākie pieaugumi informācijas un komunikācijas iekārtu (10,8%), būvmateriālu un santehnikas (12,6%) un apģērbu un apavu (21%) tirdzniecībā, kā arī par 9,2% augusi tirdzniecība tirgos un stendos. Savukārt par 3,8% samazinājusies mājsaimniecības elektroierīču tirdzniecība, bet mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos sarukusi par 6,8%.

Latvijas Bankas apkopotie dati par mājsaimniecību noguldījumiem norāda, ka gada laikā kopējie noguldījumu apjomi palielinājušies par 3,3%, kas ir zemākais pieaugums pēdējo desmit gadu laikā. Mazumtirdzniecības apjomu pieaugums laikā, kad inflācija ir būtiski pārsniegusi algu pieaugumu, liecina par potenciālo noguldījumu līdzekļu izmantošanu dažādu preču iegādei.

Autodegvielas mazumtirdzniecības apjomi februārī auguši par 2,9%, kas ir pieaugums jau septīto mēnesi pēc kārtas. Degviela kopš augstākās cenas pērnā gada vidū kļuvusi ievērojami lētāka, ļaujot iedzīvotājiem veikt tālākus braucienus ar saviem auto vai izmantot auto nomu, uz ko norāda pieaugumi Latvijas Bankas apkopotajos maksājumu karšu datos par norēķiniem par transporta pakalpojumiem, izklaidi un auto nomu. Turklāt pārvietošanos ar auto veicina arī pandēmijas ierobežojumu atcelšana.

Patēriņa cenas februārī augušas par 20,3%, kas turpina negatīvi ietekmēt mazumtirdzniecības nozari. Tostarp pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas cenas augušas par 21,3%, un nepārtikas preces kļuvušas par 25,1% dārgākas, bet degvielas cenas gada laikā pieaugušas par 12%. Pērnā gada pirmajā ceturksnī degvielas cenas piedzīvoja strauju pieaugumu, tādējādi šā gada martā degvielas cenas sagaidāmas jau zemākas kā gadu iepriekš. Brent markas jēlnaftas cena šā gada 29. martā ir 78 dolāri par barelu, taču gadu iepriekš tā bijusi 108 dolāri par barelu, ko ietekmēja Krievijas iebrukuma Ukrainā ģeopolitiskās sekas.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi turpina samazināties jau piekto mēnesi pēc kārtas, februārī apjomiem samazinoties par 0,8%. Augstās pārtikas cenas liek rūpīgāk pārskatīt savus iepirkuma grozus ne tikai mazturīgajiem iedzīvotājiem, bet arī iedzīvotājiem ar vidējiem ienākumiem. Lielāka uzmanība tiek pievērsta akcijas precēm, bet atsevišķi tirgotāji ievieš dažādas ilgtermiņa akcijas, kā piemēram, fiksēta zema cena noteiktām precēm.

Pērnā gada martā īslaicīgi strauji palielinājās mazumtirdzniecības apjomi, tādējādi veidojot augstu bāzi, kas visticamāk veidos apjomu samazinājumu pret iepriekšējo gadu šā gada marta datos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI