DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Norisinājusies Latvijā pirmā starptautiskā konference par aktualitātēm kibernoziegumu apkarošanā un izmeklēšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Šī gada 22. un 23. martā Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde pirmo reizi Latvijā organizēja starptautisku konferenci par aktualitātēm kibernoziegumu apkarošanā un izmeklēšanā. Konference norisinājās projekta EEZ/VP/2022/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros un tajā tika apspriestas jomas tendences, inovācijas un izaicinājumi. Īpaša uzmanība tika pievērsta sadarbības veicināšanai starp partneriem, jo kibernoziegumiem ir starptautisks un dinamisks raksturs, tādēļ šādu noziegumu apkarošanai ir nepieciešama plaša spektra sadarbība un tās koordinācija.

Starptautiskā konference “Aktualitātes kibernoziegumu apkarošanā un izmeklēšanā” tika organizēta divās saturiski intensīvās dienās, kurās ar tematisko ieskatu un pieredzi kibernoziegumu apkarošanā dalījās pārstāvji no Valsts policijas, Latvijas Republikas Prokuratūras, Finanšu izlūkošanas dienesta, CERT.LV, Latvijas Drošāka interneta centra, kā arī plaši pārstāvēts starptautiska līmeņa ekspertu loks no dažādām ASV tiesībaizsardzības iestādēm, Francijas, Eirojusta, Eiropola, ko papildināja zinātniski praktiska pieeja no Rīgas Stradiņa Universitātes un Rīgas Tehniskās Universitātes pasniedzējiem. Konferencē klātienē piedalījās 114 dalībnieki gan no Latvijas, gan ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēm un organizācijām. Paralēli tika nodrošināta arī translācija tiešsaistē, kuru vēroja 168 dalībnieki. Konferenci atklāja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andris Zellis, Latvijas Republikas prokuratūras Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Ruslans Grigs.

Atklājot konferenci, Ruslans Grigs norādīja: “Pēdējo gadu notikumi kriminogēnajā vidē liecina par noziedzības digitālo transformāciju. Šī brīža kibernotikumu vētra ietver sevī gan rafinētus un rūpīgi izplānotus noziedzīgus nodarījumus, gan ārējo hibrīdapdraudējumu, par kuru noteikti nedrīkst aizmirst. Lai visaptveroši cīnītos pret kibernoziedzību, ir nepieciešamas tehniski izsmalcinātas metodes un inovatīva pieeja – tas, savukārt, uzliek par pienākumu Valsts policijai būt modernai, atbilstoši tehniski aprīkotai un nokomplektētai ar rietumnieciski domājošiem un kreatīviem darbiniekiem. Izvērtējot šī brīža notikumus, Valsts policija ir spērusi atbilstošus soļus cīņai ar aktuālākajiem fenomeniem – pagājušajā gadā līdz ar strukturālajām pārmaiņām Valsts policijā, Galvenajā kriminālpolicijas pārvaldē tika izveidota Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde, kuras kompetencē ietilpst cīņa pret kibernoziegumiem un noziedzīgajiem nodarījumiem augsto tehnoloģiju jomā.”

Pirmās dienas lekcijas un praktiskās diskusijas tika veltītas kibernoziegumu tendencēm un tiesiskajiem risinājumiem, kā arī digitālajiem pierādījumiem un pārrobežu sadarbībai. Eksperti no Eiropola un Eirojusta ieskicēja savu organizāciju aktivitātes un sniegto pienesumu kibernoziedzības apkarošanā un Eiropas drošības stiprināšanā. Par to, kā ģeopolitisko notikumu ietekmē mainījušās apdraudējumu tendences Latvijas kibertelpā runāja CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina, vienlaikus apliecinot, ka tie lielākoties tika veiksmīgi atvairīti: “Pagājušajā gadā lielākajā daļā kibernoziegumu gadījumu avots ir bijusi Krievija, kā arī sabiedrībai redzamāki un ikdienā jūtamāki bija Krievijas agresīvo režīmu atbalstošo haktīvistu veiktie piekļuves lieguma jeb DDoS uzbrukumi. Pēc CERT.LV datiem, reģistrēto un apstrādāto incidentu skaits pieauga par 40%. Valsts pārvaldes sektorā IT sistēmu ievainojamību meklēšana augusi septiņas reizes, bet kopējais uzbrukumu apjoms pat četrkāršojies. 2022. gads Latvijas kibertelpā pamatoti uzskatāms par izaicinājumiem bagātāko un kiberuzbrukumiem intensīvāko periodu.”

Konferences otrā diena tika atklāta ar “virtuālās valūtas vētru”, proti, ar virtuālās valūtas jautājumu risināšanu, kuru aktualitāti apliecināja arī dalībnieku lielā interese diskusijās. Konferences dalībnieki apsprieda virtuālo valūtu ietekmi kibernoziegumu izdarīšanā, tiesisko regulējumu un praktiskās problēmas, tostarp tika prezentēta Francijas kolēģu pieredze lietā par starpnieka likvidēšanu noziedzīgi iegūtu virtuālo līdzekļu legalizācijā.

Savukārt konferences noslēdzošā daļa tika veltīta drošības uzlabošanai un prevencijai kibertelpā, uzklausot ārvalstu pieredzi un iepazīstinot ar starptautiska un nacionāla mēroga iniciatīvām cīņā ar nelegālu saturu internetā, kā arī prezentējot inovatīvas idejas tehnoloģiju un analītisko rīku pielāgošanā izmeklēšanas vajadzībām. Ikvienam dalībniekam bija iespēja aktīvi iesaistīties konferences norisē gan uzdodot jautājumus tematiskajās diskusijās, gan veicot interaktīvo uzdevumu, kas parādīja reakcijas ātruma izšķirošo nozīmi kibernoziegumu izmeklēšanā un atklāšanā.

Konference “Aktualitātes kibernoziegumu apkarošanā un izmeklēšanā” norisinājās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI