DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Monitorings: saglabājas zivjērgļu apdzīvoto teritoriju skaits

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Regulārs zivjērgļa monitorings, kuru veic AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperti, ļauj sekot līdzi aizsargājamā putna ligzdošanas sekmēm. 2022. gada monitoringa ietvaros tika apsekotas 240 vietas – teritorijas, kuras zivjērgļi apdzīvojuši iepriekšējos gadus vai potenciāli varētu to darīt nākotnē. No apsekotajām teritorijām – 155 vietās tika atrastas apdzīvotas ligzdas.

“Pēdējo piecu gadu periodā zivjērgļu apdzīvoto teritoriju skaits ir lielāks par 150 vietām. Lielākais zināmais apdzīvoto teritoriju skaits vienā gadā bija 2021. gadā – 160. Pagājušogad tika atrastas arī trīs jaunas līdz šim nezināmas zivjērgļa teritorijas, visas LVM apsaimniekotajos mežos. Pērn tika konstatēts, ka zivjērglis sekmīgi ligzdoja ligzdā, kas nebija apdzīvota 13 gadus,” stāsta LVM vides eksperts Aigars Kalvāns.

2022. gadā bija 98 sekmīgas zivjērgļu ligzdas. Tik daudz sekmīgu ligzdu monitoringa vēsturē vēl bija tikai 2020. gadā.

LVM vides eksperts Aigars Kalvāns norāda, ka pēc dažu gadu pārtraukuma, šajā ligzdošanas sezonā tika apsekota ligzda, kurā bija četri zivjērgļu mazuļi. Parasti ligzdā ir 2 līdz 3 mazuļi. Pēdējo reizi šāds rets gadījums bijis 2019. gadā.

zivjergla monitorings22

Zivjērgļa monitorings Latvijā tiek veikts kopš 2007. gada, bet AS “Latvijas valsts meži” (LVM) to koordinē kopš 2013. gada. Apdzīvoto teritoriju un sekmīgo zivjērgļu ligzdu skaita dinamika 16 gadu periodā – no 2007. līdz 2022. gadam – joprojām ir pozitīva.

LVM teritorijās ligzdo ievērojams skaits reto un aizsargājamo sugu, vairākām no tām lielākā daļa populācijas mīt tieši uzņēmuma apsaimniekotajos mežos, piemēram, LVM mežos dzīvo klinšu ērglis, jūras ērglis, zivjērglis, mazais ērglis, vistu vanags, melnais stārķis, kā arī mednis.

LVM vides eksperti veic regulāru putnu monitoringu, lai gūtu informāciju par putnu sugām tīkamiem dzīves apstākļiem, un saskaņā ar LVM vides mērķiem mazinātu mežsaimniecisko darbību ietekmi uz reto un aizsargājamo sugu dzīves apstākļiem.

Monitorings ļauj sekot līdzi, vai noteiktie vides mērķi tiek sasniegti, un, ja nepieciešams, pamatot izmaiņas meža apsaimniekošanas praksē, lai mazinātu ietekmi uz vidi. Attiecībā uz putnu sugām monitoringa rezultāti parāda populāciju dinamiku, attīstības tendences un kopējo skaitu Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI