DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB veicis kriminālprocesuālās darbības saistībā ar centralizēto pārtikas iepirkumu NBS vajadzībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 16. martā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā 14 tiesas sankcionētas kratīšanas, saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām”. Kriminālprocesā aizturētas trīs personas.

KNAB savas kompetences ietvaros veica padziļinātu apstākļu noskaidrošanu un izvērtēja gan publiskajā telpā pieejamo, gan publiskas personas institūciju rīcībā, gan arī KNAB operatīvās darbības pasākumos iegūto informāciju par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu. Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021. gada 18. oktobra līdz š.g. 10. janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB š.g. 3. martā uzsāka kriminālprocesu.

Kriminālprocess uzsākts par noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma 219. panta otrajā daļā, 318. panta otrajā daļā un 329. pantā – nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšana deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušana.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume: “Pēdējo gadu ģeopolitiskie notikumi nežēlīgā un tiešā veidā demonstrē, kāda var būt korupcijas graujošā ietekme uz aizsardzības jomu. Aizdomas vai “sarkanie karogi” par iespējamu korupciju aizsardzības jomā pārbaudāmi ar īpašu vērību, un KNAB to dara arī centralizētā pārtikas iepirkuma gadījumā. Īpaša pateicība Aizsardzības ministrijas administratīvajam personālam par sniegto atbalstu un atsaucību KNAB īstenoto darbību laikā.”

KNAB turpina pirmstiesas izmeklēšanu un nostiprina iegūtos pierādījumus. Tāpat KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI