DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Gunda Reire: Ukrainas steidzamā atjaunošana nav nodalāma no ilgtermiņa rekonstrukcijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 8. un 9. martā Stokholmā, Zviedrijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dr. Gunda Reire piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes neformālajā sanāksmē par attīstības sadarbības jautājumiem. Sanāksmē plaša uzmanība tika pievērsta ES koordinācijai un iesaistei Ukrainas rekonstrukcijā un atbalsts Ukrainas reformu un eirointegrācijas procesam. Pārrunāti tika arī globālās veselības jautājumi un daudzpusējo attīstības banku reforma.

Centrālajā diskusijā par atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai un reformām videoformātā piedalījās arī Ukrainas premjerministra vietnieks Oleksandrs Kubrakovs (Oleksandr Kubrakov). Parlamentārā sekretāre apliecināja Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai un tās rekonstrukcijai un reformu procesiem. G. Reire uzsvēra: “Latvija turpinās sniegt visa veida nepieciešamo atbalstu Ukrainas eirointegrācijas procesam. Mēs stingri iestājamies par steidzamās atjaunošanas un ilgtermiņa rekonstrukcijas nedalāmību.”

Parlamentārā sekretāre akcentēja arī Ukrainas ekonomikas atjaunošanas nozīmi: “Ukrainas uzņēmējdarbības atsākšana, jo īpaši lauksaimniecības sektorā, ir svarīga arī globāli, ņemot vērā Ukrainas produkcijas ievērojamo eksporta apjomu pasaulē.” G. Reire diskusijās uzsvēra lokalizācijas, sektoru sadarbības un iekļaujošas koordinācijas nozīmi. Viņa pievērsa dalībvalstu uzmanību Latvijas labajai praksei un ilgtermiņa sadarbībai starp Latvijas un Ukrainas valsts pārvaldi, pašvaldībām, privāto sektoru un pilsonisko sabiedrību.

Piedaloties Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektoram, sanāksmē tika pārrunāti ES un PVO sadarbība globālās veselības izaicinājumi un to risinājumi, tai skaitā ES Globālās veselības stratēģija un Covid-19 pandēmijas laikā gūtās mācības.

Notika arī pirmā neformālā diskusija par daudzpusējo attīstības banku reformu, jo īpaši par nepieciešamību šīm bankām iesaistīties tādu globālo izaicinājumu risināšanā kā klimata pārmaiņas, atbalsta sniegšana vidējo ienākumu valstīm, kas saskaras ar strukturālām problēmām, kā arī ciešāka sadarbība starp attīstības sadarbības un finanšu formātiem.

Informācijai

ES Ārlietu padomes attīstības sadarbības formātā tiek izskatīti attīstības sadarbības un humānās palīdzības jautājumi. Sanāksmes vada ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozefs Borels (Josep Borrell). Neformālās sanāksmes parasti notiek reizi pusgadā valstī, kas ir Eiropas Savienības Padomes prezidentūra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI