DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Pirmās un otrās instances tiesu dialogā – krimināltiesību diskusija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 3. martā Rīgas apgabaltiesa organizēja kopīgu Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnešu sanāksmi ar pirmās instances tiesu tiesnešiem par aktuālākajiem krimināltiesību problēmjautājumiem. 

Sanāksmē pārrunāja Rīgas tiesu apgabala rajona (pilsētu) tiesu tiesnešu iesniegtos jautājumus, kurus pirms sanāksmes apsprieda apelācijas instances tiesneši. Ar apelācijas tiesas skaidrojumiem iepazīstināja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājas p. i. Ingūna Amoliņa un Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Guntars Stūris. 

Apelācijas tiesas tiesneši sniedza savu redzējumu par kriminālprocesuālo normu piemērošanas un tiesvedības jautājumiem, kas saistīti ar pierādījumiem kriminālprocesā un rakstveida liecībām, sprieduma sagatavošanu, tā pieejamības datuma norādīšanu un sprieduma pasludināšanu e-lietā, kā arī procesuālo darbību veikšanu, izmantojot tehniskos līdzekļus. Tika sniegtas atbildes par procesuāliem jautājumiem administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanā. 

Diskusijā par pirmās instances tiesu tiesnešu izvirzīto tematiku, aktīvi iesaistījās arī citi Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesneši un izteica viedokļus par procesuāliem jautājumiem, kas saistīti ar grozījumiem Kriminālprocesa likuma normās. Izrunāti arī jautājumi par e‑lietas ieviešanas gaitu un citi, tajā skaitā par personu liecību atspoguļošanu pirmās instances tiesu spriedumos. 

Sanāksmes laikā tika aktualizēta nepieciešamība lietas dalībniekiem skaidrot lietu pārsūtīšanu citām tiesām to ātrākai izskatīšanai. Gan pirmās, gan apelācijas instances tiesas Rīgas tiesu apgabalā saņem jautājumus par lietu piekritības maiņu, kas ar Augstākās tiesas priekšsēdētāja un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas rezolūciju tiek nodotas ātrākai izskatīšanai mazāk noslogotām tiesām. Tika saņemts ieteikums plašāk skaidrot lietu dalībniekiem un sabiedrībai, ka lietu nodošana citām tiesām ir vērsta uz to, lai tiesas ceļā pēc iespējas ātrāk panāktu taisnīgu krimināltiesisko attiecību noregulējumu.  

Tiesnese I. Amoliņa noslēgumā izteica pateicību kolēģiem par jēgpilno diskusiju un aicināja turpināt tiesu dialogu, mudinot iesaistīties visus Rīgas tiesu apgabala tiesnešus, kas pirmās instances tiesās izskata krimināllietas.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI