DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

PTAC: 2022. gadā samazinājies patērētāju sūdzību skaits par finanšu pakalpojumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

2022. gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņēmis 220 patērētāju iesniegumus par problēmām saistībā ar kādu no finanšu pakalpojumiem. Salīdzinot ar 2021. gadu, patērētāju iesniegumu skaits samazinājies par 30,16 procentiem. Būtiskākais patērētāju sūdzību skaita samazinājums vērojams par kreditēšanas jomu (-52,88%), savukārt vienīgā joma, par kuru 2022. gadā sūdzību skaits saglabājies stabils un pat par vienu sūdzību (no 23 līdz 24 ) pieaudzis, ir apdrošināšana. 

“Pozitīvi ir tas, ka ir samazinājies ar COVID-19 pandēmijas sekām saistīto sūdzību skaits, bet tajā pašā laikā bažīgus dara vēl aizvien nerimstošās sūdzības par krāpniecības gadījumiem. Pagājušā gada statistikā vēl, par laimi, nav saredzamas sekas augošajām dzīves izmaksām un patērētāju spējai segt savas finanšu saistības, ceru, ka tas nemainīsies uz slikto pusi arī 2023. gadā,” par finanšu pakalpojumu sūdzībām akcentē PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Visvairāk, proti, 93 iesniegumos patērētāji norādījuši uz parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēju rīcību, tomēr procentuāli vērojams iesniegumu skaita samazinājums salīdzinājumā ar 2021. gadu (-19,96%). Sūdzības pārsvarā bijušas par nesamērīgu līgumsodu, parādu pamatotību, normatīvajos aktos noteiktās informēšanas kārtības neievērošanu, agresīvu komercpraksi u.c. Kopumā patērētāju iesniegumu un sūdzību skaits par ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem un zvērinātiem tiesu izpildītājiem ir samazinājies pirmo reizi piecu gadu laikā.

56 iesniegumos patērētāji norādījuši uz nebanku kredītdevēju un kredītu starpnieku rīcību (- 47,17% salīdzinājumā ar 2021. gadu). Būtiskākās problēmas, ar kurām patērētāji saskārušies – neatbilstoša maksātspējas izvērtēšana, kredītu kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošana, maldinošas informācijas sniegšana, saņemtas arī sūdzības par parāda nepamatotību, procentu apmēru, parādu piedziņas procesu, līguma pirmstermiņa laušanu un saistību dzēšanu.

Iesniegumu skaita samazinājums 2022. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, fiksēts arī par kredītiestādēm (-20,55%), kredītiestādes patērētāju iesniegumos minot 58 gadījumos. Patērētāji sūdzējušies par maldinošu informāciju un/vai reklāmu, informācijas nesniegšanu, maksātspējas neizvērtēšanu, kredītu noformēšanu trešajām personām, kontu atvēršanu/aizvēršanu. Saņemtas arī sūdzības par krāpnieku piekļuvi kontiem, savlaicīgu nebrīdināšanu, pamatkonta neatvēršanu u.c.

23 gadījumos patērētāju iesniegumos 2022. gadā norādīts uz apdrošinātāju rīcību, kas ir par 17,86% mazāk nekā 2021. gadā. Raksturīgākās problēmas - atteikums izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību, samaksātās prēmijas atgriešana, reklamētā pakalpojuma neatbilstība, līguma noteikumi, to nepietiekama izskaidrošana, parādu piedziņa u.c. Vēl arvien konstatējams, ka patērētāji ne vienmēr izlasa līguma noteikumus, kā arī apdrošināšanas pakalpojuma sniedzēji izskaidro apdrošinātos risku un iespējamos izņēmumu gadījumus, kurus apdrošināšanas polise nesedz.

69 iesniegumi 2022. gadā saņemti par citiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem, tas ir par 2,82% mazāk, salīdzinot ar 2021. gadu.

 Arī 2022. gadā patērētājiem raksturīgi vienā iesniegumā ietvert vairākus pakalpojumu sniedzējus, līdz ar to 220 iesniegumos PTAC sniegta informācija kopumā par 299 pakalpojumu sniedzējiem.

Lielākajā daļā gadījumu iesniedzējiem sniegts skaidrojums ar konsultāciju par viņu tiesībām, taču 13% gadījumu, izskatot sūdzības, PTAC ir panācis patērētājam pozitīvu risinājumu,  kas ir par trim procentpunktiem labāks rādītājs nekā 2021. gadā. No 28 gadījumiem kopumā, kuros PTAC panāca patērētajiem pozitīvu risinājumu, 40% gadījumu pozitīvs risinājums panākts kreditēšanas jomas lietās (piemēram, panākot būtisku saistību apmēra samazinājumu vai radot iespēju patērētajam savas saistības nokārtot pakāpeniski uz labvēlīgākiem noteikumiem nekā to paredz aizdevuma līgums), savukārt vēl vairāk - aptuveni 46% gadījumu 2022. gadā pozitīvs risinājums panākts parādu atgūšanas jomā.

Patērētāju iesniegumi ir svarīgs informācijas avots, tādējādi, iesaistoties kopējā tirgus uzraudzības procesā, tiek pievērsta uzmanība iespējamām problēmām. Tāpat PTAC novērtē komersantu atsaucību, sadarbojoties patērētāju lietu izskatīšanā un interešu aizsardzībā, risinot problēmas un labprātīgi novēršot pārkāpumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI