DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs uzrunā ANO Drošības padomi Baltijas valstu un Ziemeļvalstu vārdā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 24. februārī Ņujorkā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzstājās Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes sanāksmē par Ukrainu, sakot uzrunu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vārdā.

“Ir pagājis gads, kopš Krievija ar Baltkrievijas palīdzību sāka brutālu, nepamatotu un neizprovocētu pilna mēroga agresijas karu pret Ukrainu. Tas ir klajš starptautisko tiesību un Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtu pārkāpums. Mēs apbrīnojam ukraiņu drosmi un neatlaidību cīņā par savu brīvību un neatkarību. Mēs izrādām cieņu visiem ukraiņu cilvēkiem, kuri ir gājuši bojā, aizstāvot savu dzimteni. Krievijas veiktā Krimas un Sevastopoles nelikumīgā aneksija un plaša mēroga iebrukums Ukrainā ir sagrāvuši starptautiskās normas un uz noteikumiem balstīto kārtību,” uzrunā uzsvēra E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts Krievija cenšas ar militāru spēku mainīt suverēnās kaimiņvalsts robežas. Tas rada nopietnus draudus starptautiskajam mieram un drošībai. “Mēs nekad nepieņemsim Krievijas veikto Krimas, Doņeckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu nelikumīgo aneksiju. Mēs aicinām Krievijas Federāciju ievērot Starptautiskās Tiesas 2022. gada 16. marta rīkojumu par pagaidu pasākumiem, lai nekavējoties apturētu tās militārās operācijas, kas Ukrainā sākās 2022. gada 24. februārī,” sacīja E. Rinkēvičs.

Ministrs uzrunā norādīja, ka Krievija ciniski neievēro savas pastāvīgās dalībvalsts saistības un kavē ANO Drošības padomes spēju īstenot tās mandātu. “Krievija sāka šo karu. Krievija to var nekavējoties izbeigt un tai ir jāizbeidz, izvedot karaspēku no starptautiski atzītās Ukrainas teritorijas. Lai tas notiktu, mums ir jānodrošina Ukrainai visi nepieciešamie līdzekļi. Saskaņā ar ANO Statūtiem Ukrainai ir pašaizsardzības tiesības. Ziemeļvalstis un Baltijas valstis ir apņēmības pilnas uzlabot Ukrainas militārās spējas un sniegt visu nepieciešamo atbalstu,” pauda E. Rinkēvičs.

“Nespējot sakaut Ukrainu kaujas laukā, Krievija terorizē Ukrainas civiliedzīvotājus. Masu slepkavības, izvarošanas un spīdzināšana Bučā un Izjumā, kā arī bērnu nelikumīga izraidīšana ir tikai daži no visšausmīgākajiem Krievijas bruņoto spēku zvērīgajiem noziegumiem. Mēs visstingrāk nosodām Krievijas apzinātus uzbrukumus civiliedzīvotājiem, kritiskajai infrastruktūrai un civilajiem objektiem Ukrainā. Lai atvieglotu ciešanas un veicinātu rekonstrukciju, mēs sniedzam ekonomisku, politisko, humāno, finansiālo un juridisko palīdzību Ukrainai un tās iedzīvotājiem,” ANO Drošības padomes sanāksmē sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Krievijai ir jāatbild par saviem noziegumiem un tā arī tiks saukta pie atbildības. Mēs atbalstām Starptautiskās Krimināltiesas darbu zvērīgo noziegumu izmeklēšanā. Turklāt ir jāvēršas pret agresijas noziegumu, lai sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību, kas vadīja un izvērsa šo agresijas karu pret Ukrainu. Mēs uzskatām, ka ANO ir jāuzņemas nozīmīga loma, nodrošinot plašu starptautisko atbalstu tribunāla izveidei agresijas noziegumu kriminālvajāšanai.

Uzrunā, kas tika teikta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vārdā, E. Rinkēvičs vērsa uzmanību uz Krievijas izmantoto dezinformāciju un propagandu, ar Krievijas mērķi mobilizēt vietējo un starptautisko atbalstu savas agresijas attaisnošanai pret Ukrainu. “Ir ārkārtīgi satraucoši, ka Krievija izmanto pārtiku un enerģiju kā instrumentus savā karadarbībā. Tas rada ciešanas visneaizsargātākajām valstīm un cilvēkiem visā pasaulē. Krievija to ciniski piesedz ar nepatiesiem naratīviem un dezinformāciju, tostarp negodīgi vainojot sankcijas. Tieši Krievijas agresijas karš pret Ukrainu ir saasinājis jau pastāvošo pārtikas drošības krīzi un veicinājis enerģijas cenu kāpumu. Mēs atbalstām Melnās jūras graudu iniciatīvu un mudinām Krieviju to pagarināt un pārtraukt aizkavēt inspekcijas grupu darbu,” aicināja ministrs.

“Šodien Ģenerālā asambleja vēlreiz apstiprināja starptautisko atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei. Mēs mudinām ANO Drošības padomi atbalstīt ANO Statūtus, kas veido pamatu taisnīgam un ilgstošam mieram Ukrainā. Mēs atzinīgi vērtējam prezidenta Zelenska desmit punktu miera formulu. Mēs stingri atbalstām viņa redzējumu par mieru, kas balstās uz starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtu principiem. Mēs stāvēsim blakus Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,” uzrunas nobeigumā sacīja E. Rinkēvičs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI