DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Valsts prezidents: Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes uzdevums ir nostiprināt un attīstīt latviskuma daudzveidību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

21. februārī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomi, lai pārrunātu latviešu vēsturisko zemju un vietējo kultūrtelpu stiprināšanu.

Aizsākot sarunu, Valsts prezidents norādīja: “Latviešu vēsturisko zemju likuma jēga un būtība izriet no Satversmes ievada, proti, “Latvijas valsts ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes”. Satversmes uzstādījumā teritorija tiek savienota ar noteiktu nāciju, tautu, un tai piemīt noteikta kultūrvēsturiska identitāte. Padomju okupācijas gados tika mēģināts šo mūsu vēsturisko dziļumu – latviskumu – padarīt plakanu, vienādot. Tādēļ Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes uzdevums ir padarītu redzamu Latvijas valsts un latviešu tautas vēsturisko dziļumu, saglabāt latviskuma daudzveidību, nostiprināt kultūrvēsturisko identitāti mūsu vēsturiskajās zemēs un vietējās kopienās.”

Valsts prezidents skaidroja, ka mūsu pienākums ir nodot nākamajām paaudzēm kultūrvēsturiski dziļu un daudzveidīgu latviskumu, tāpēc Latvijas valstij ir nepieciešama ilgtermiņa politika un arī sistemātisks valsts un pašvaldību atbalsts, tai skaitā finansiāls, lai veicinātu kultūrvēsturiskās vides ilgtspējību. Tas ir valsts, pašvaldību, nevalstisko organizāciju un vietējo kopienu kopdarbs, uzsvēra E. Levits.

Informācijai

Valsts prezidenta Egila Levita iniciētais Latviešu vēsturisko zemju likums stājās spēkā 2021. gada 1. jūlijā. Tā mērķis ir veicināt latviešu vēsturisko zemju iedzīvotāju kopējo apziņu, identitāti un piederību Latvijai, kā arī garantēt latviešu vēsturisko zemju kultūrvēsturiskās vides un kultūrtelpu saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību.

Latviešu vēsturisko zemju attīstības padome ir konsultatīva institūcija, kas koordinē valsts pārvaldes iestāžu un pašvaldību sadarbību un lēmumu pieņemšanu jautājumos par latviešu vēsturisko zemju identitāti, kultūrvēsturiskās vides un kultūrtelpu saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību. Padome koordinē un veicina saskaņotu politikas un atbalsta pasākumu izstrādi latviešu vēsturisko zemju identitātes, kultūrvēsturiskās vides un kultūrtelpu saglabāšanas un ilgtspējīgas attīstības veicināšanai, nosaka politikas prioritātes un pārrauga tās īstenošanu un novērtēšanu, kā arī Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna īstenošanu. Padome sniedz priekšlikumus par latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu saglabāšanas un attīstības veicināšanu, izvērtē šajā jomā saņemtos priekšlikumus, kā arī sniedz priekšlikumus par šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem un plānošanas dokumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI