DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Jaunie noteikumi ļaus cilvēkiem arī vēlākos mācību posmos turpināt apgūt profesionālās izglītības programmas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi noteikumu projektu, kurš nosaka kritērijus un kārtību, kādā profesionālās izglītības iestāde novērtē cilvēka iepriekšējā izglītībā vai profesionālajā pieredzē iegūto kompetenci, lai vēlākos posmos uzņemtu viņu profesionālās izglītības programmā izglītības turpināšanai.

Noteikumi nosaka prasības un kārtību, kādā atzīst personas kompetenci uzņemšanai profesionālās izglītības programmas vēlākos mācību posmos, izņemot profesionālās augstākās izglītības programmas un profesionālās pilnveides izglītības programmas. Tāpat noteikumi nosaka kārtību, kādā uzsākamas mācības vēlākos posmos profesionālās izglītības programmās, izņemot studiju programmas un profesionālās pilnveides izglītības programmas. 

Jaunā kārtība dos iespēju cilvēkam turpināt mācības vēlākos posmos un iespējami īsā laikā apgūt jaunas kompetences. Tāpat tiks nodrošināta vienota pieeja, cilvēkam pārejot no vienas profesionālās izglītības iestādes uz citu, kā arī pārejot uz citu profesionālās izglītības programmu tajā pašā profesionālās izglītības iestādē. Tādējādi  cilvēki, kas dažādu iemeslu dēļ savulaik pametuši mācības, varēs atgriezties profesionālās izglītības sistēmā, lai iegūtu profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, varētu strādāt augstāk kvalificētu darbu un sekmīgi iekļauties darba tirgū.

Jaunie noteikumi paredz, ka personu var uzņemt izglītības turpināšanai profesionālās izglītības programmas vēlākos mācību posmos, lai turpinātu mācības:

  • pēc pārtraukuma;
  • pēc citas profesionālās kvalifikācijas ieguves;
  • pēc ārpus formālās izglītības sistēmas vai profesionālajā pieredzē iegūtās profesionālās kompetences atzīšanas;
  • pārejot uz profesionālās izglītības iestādi no citas izglītības iestādes;
  • pārejot uz citu profesionālās izglītības programmu profesionālās izglītības iestādē.

Noteikumu projekts "Noteikumi par personas kompetences atzīšanu uzņemšanai profesionālās izglītības programmas vēlākos mācību posmos" otrdien, 2023. gada 21. februārī, apstiprināts valdībā un pieejams MK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI