DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Satiksmes un sakaru nozares atbalsts Ukrainai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SM infografika.

Latvijas satiksmes un sakaru nozare sniegusi atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Latvijā ieradušies, meklējot patvērumu no viņu mājās īstenotās Krievijas karadarbības. Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošināta bezmaksas pārvietošanās reģionālajā sabiedriskajā transportā, dota iespējas uzsākt darbu nozarē un saņemt atvieglojumus pasta sūtījumiem. Tāpat nozares uzņēmumi organizējuši labdarības akcijas.

Sabiedriskais transports

Saskaņā ar “Autotransporta direkcijas” (ATD) apkopoto informāciju, kopš kara sākuma Ukrainas civiliedzīvotājiem reģionālajā satiksmē – vilcienos un autobusos – nodrošināti vairāk  nekā 737 000 bezmaksas braucieni.

Braukšanas maksas atvieglojumus Ukrainas pilsoņiem pilsētu pašvaldību sabiedriskajā transportā nosaka pašas pašvaldības. Rīgas sabiedriskajā transportā braukšana bez maksas nodrošināta 11 000 Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri reģistrējušies Rīgā.

Iespējas strādāt transporta nozarē

Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēti vairāk nekā 120 Ukrainas civiliedzīvotāju, kas izmantojuši atvieglotās reģistrācijas iespēju, liecina ATD dati.

Tāpat “Latvijas Jūras administrācijas” Jūrnieku reģistrs atvieglotā kārtībā Ukrainas jūrniekiem izsniedzis 15 jūrnieka grāmatiņas un 14 kompetences sertifikātus.

Transportlīdzekļa reģistrācija

Ar Ukrainā reģistrētu transportlīdzekli ceļu satiksmē Latvijā var piedalīties trīs mēnešus no iebraukšanas brīža, nepārreģistrējot transportlīdzekli “Ceļu satiksmes drošības direkcijas”(CSDD) reģistrā.

Atvieglota pasta pakalpojumu saņemšana

“Latvijas Pasts” (LP) turpina nodrošināt sūtījumu apmaiņu ar Ukrainu, kā arī Ukrainas pasta sūtījumu loģistiku caur Rīgu uz vairākām Eiropas valstīm, veicinot ātrāku sūtījumu apstrādi un nosūtīšanu.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā LP atvērti aptuveni 1600 konti Ukrainas valsts piederīgajiem, no tiem 1260 kontu atvērti bez maksas. Maksimāli ērtai kontu atvēršanai Pasta norēķinu sistēmā Ukrainas valsts piederīgajiem būtiski atvieglots atvēršanas process un kārtība. Uz Ukrainu nodrošināti bezmaksas naudas pārvedumi ar ieskaitījumu bankas kontā.

Tāpat noteikta vienkāršota kārtība, kā LP saņemt pasta sūtījumus ar personiskajām mantām. Kopš bezmaksas atmuitošanas procesa ieviešanas, Ukrainas valsts piederīgajiem no 2022. gada aprīļa bez maksas atmuitoti aptuveni 850 sūtījumu.

Sūtījumu atvieglotai saņemšanai LP pasta nodaļās Ukrainas valsts piederīgajiem izsniegts ap 30 bezmaksas pilnvaru.

Muzeja apmeklējums

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs Ukrainas civiliedzīvotājiem piedāvā muzeja bezmaksas apmeklējumu. Šādu iespēju jau izmantojuši vairāk nekā 920 Ukrainas civiliedzīvotāju.

Nozares labdarības akcijas

Ukrainas atbalstam LP izdevis trīs pastmarku bloku un speciālu aploksni. Savukārt puse no pastmarku bloka pārdošanas ieņēmumiem ziedoti labdarības fondam Ziedot.lv “Ukrainas atbalsta programmai”. Kopumā no pastmarku pārdošanas jau ir ziedoti gandrīz 17 000 eiro. 

LP, atsaucoties Ukrainas pasta uzņēmuma Ukrpošta aicinājumam, līdz 2023. gada 31 .martam pasta nodaļās pieņem arī baterijas un akumulatorus saturošus sūtījumus sūtīšanai adresātiem Ukrainā, kas ir izņēmums, jo uz citām valstīm šāda tipa preces pasta sūtījumos ievietot nav atļauts.

LP kopā ar nevalstiskajām organizācijām līdzdarbojies divās akcijās “Adījumi Ukrainas atbalstam”, aicinot ziedot rokdarbus. Kopumā abu akciju laikā Latvijas iedzīvotāji ziedojuši un pasta nodaļās nodevuši vairāk nekā 10 000 kilogramu adījumu, kas nosūtīti uz Ukrainu.

Arī “Rīgas satiksme” sniegusi atbalstu Ukrainai, kopumā ziedojot un uz Ukrainu nogādājot 21 autobusu. 11 autobusi nogādāti 2022. gada pavasarī, savukārt 10 autobusi -  2023. gada sākumā. Tāpat ar “Rīgas satiksmes” autobusiem uz Ukrainu nogādātas Satiksmes ministrijas un tās kapitālsabiedrību darbinieku sarūpētas pirmās nepieciešamības preces.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI