DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
2
2

RTU aicina interesentus piedalīties seminārā par energoapgādes sektora dekarbonizāciju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā pārvarēt enerģētikas krīzi un panākt energoapgādes dekarbonizāciju? Uz šo jautājumu atbildes tiks meklētas mācību seminārā “Energoapgādes sektora dekarbonizācija”, kas notiks 23. februārī plkst. 8.30–17.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātē (BIF), Ķīpsalas ielā 6A, Rīgā. Semināru rīko BIF Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūts sadarbībā ar starptautisko mācību, sadarbības un inovāciju platformu “Heat Academy”.

Līdzīgi kā citur pasaulē, arī Latvija saskaras ar siltumapgādes dekarbonizācijas izaicinājumu, kas ir ļoti svarīgi, jo nepieciešams pārvarēt enerģētikas krīzi un līdz 2050. gadam sasniegt nulles emisiju līmeni un Atjaunojamo resursu veiksmīga integrācija ēku un centralizētajās energoapgādes sistēmās, dekarbonizācija, kā arī katlu māju efektīva ekspluatācija un modernizācija patlaban ir izaicinājumi energoapgādes nozarē.

«Mūsu misija ir paplašināt esošo izglītības platformu, lai industrijas profesionāļi, valsts un pašvaldību pārstāvji varētu mērķtiecīgi apmainīties ar zināšanām un labas prakses piemēriem Eiropas un pasaules enerģētikas politikas mērķu sasniegšanai,» saka RTU BIF Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta asociētais profesors Aleksandrs Zajacs.

Mācību laikā tiks analizēti labās prakses piemēri un sniegti praktiski padomi aprēķinu veikšanai atsevišķām tehnoloģijām, lai palīdzētu samazināt projektu izmaksas un riskus, kā arī lai kopienām būtu sociālekonomiskie ieguvumi. Tāpat būs iespējams paplašināt starptautisko sadarbību – apmainīties ar labās prakses piemēriem, attīstīt prasmes un uzzināt, kādas ir piekļuves iespējas jaunajām tehnoloģijām.

Viens no semināra vieslektoriem būs «Heat Academy» dibinātājs un izpilddirektors Pēters Anderbergs (Peter Anderberg), kurš Zviedrijas un Eiropas enerģētikas nozarē ir strādājis 25 gadus, no kuriem 20 veltījis apkures un dzesēšanas dekarbonizācijas jautājumiem. «Heat Academy» piedāvā modulāras mācības par apkures un dzesēšanas dekarbonizāciju. Bet 2012. gadā P. Anderbergs ir nodibinājis starptautisku konsultāciju pakalpojumu centru «The Nordic Heat Alliance», kas pilsētām palīdz aktīvi īstenot apkures un dzesēšanas dekarbonizācijas risinājumus.

Savukārt nekustamā īpašuma kompānija «Kapitel» seminārā auditoriju iepazīstinās ar praktiskiem siltumenerģijas efektivitātes risinājumiem Latvijā, stāstot par «Elemental Business Centre» biroju ēkas projektu, kura būvniecībā izmantoti energopāļi, kas sniedz priekšrocības un ietaupījumus patērētājiem. Videi draudzīgā ģeotermālā enerģija ļaus ēkas iemītniekiem apkures un dzesēšanas sezonas laikā pilnvērtīgi izmantot dabā atjaunojamos energoresursus, ļaujot ievērojami samazināt komunālos maksājumus.

Seminārs notiks angļu valodā, taču visi materiāli tiks nodrošināti arī latviešu valodā. Semināra lekcijas ir iespējams apmeklēt arī izlases veidā. Dalības maksa – 150 eiro + PVN. Reģistrācija semināram – rakstot Jelena.Tihana@rtu.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI