DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Aicina uz Apvidvārdu talkas dalībnieku godināšanas pasākumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 22. februārī, norisināsies akadēmiķa Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai veltītās Apvidvārdu talkas ražīgāko dalībnieku godināšana. LU Latviešu valodas institūts un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina uz pasākumu ikvienu interesentu, lai ne tikai iepazītu apvidvārdus dažādos dialektos, bet arī piedalītos Jāņa Endzelīna pastmarkas atklāšanā.

Pasākumā, kurā tiks godināti čaklākie talcinieki un apvidvārdu reģistrēšanā ražīgākie pagasti, skanēs novadu dziesmas un stāstījumi par iesūtītajiem vārdiem trijos Latvijas dialektos. Apvidvārdus vidus dialektā apcerēs Liene Markus-Narvila, Anete Ozola un Sanda Rapa, lībiskajā dialektā – Valts Ernštreits, augšzemnieku dialektā –  Janīna Kursīte-Pakule. Stāstījumus pavadīs folkloras kopu dziedājums: vidus dialektā – “Banga”, lībiskajā dialektā – “Skandinieki”, augšzemnieku dialektā – “Krāce”. Pasākumu vadīs Gundars Āboliņš.

Apvidvārdu talkas dalībnieku godināšana norisināsies 22. februārī plkst. 15.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā Rīgā, Raiņa bulvārī 19. Savukārt filatēlijas cienītāji visas dienas garumā – no plkst. 10.00 līdz 17.00 – Latvijas Universitātes foajē varēs iegādāties Jāņa Endzelīna pastmarku un pirmās dienas aploksni.

Pasākuma dienā, kā arī 23. februārī Latvijas Universitātē visas dienas garumā norisināsies arī akadēmiķa Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai veltītā starptautiskā zinātniskā konference “Endzelīns. Valoda. Laiks”. Plašāk par konferenci: https://lavi.lu.lv/konferences-2023/.

Izcilais valodnieks un viens no nozīmīgākajiem mūsdienu latviešu literārās valodas veidotājiem Jānis Endzelīns kā baltistikas pamatlicējs sekmēja latviešu un citu baltu valodu pētniecību, izceļot to nozīmi pasaules valodu saimē. Jāņa Endzelīna devumu valodniecībā ir novērtējis arī UNESCO, iekļaujot viņa 150. gadadienu UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022.–2023. gadam.

UNESCO uzsver valodu nozīmi kultūras mantojuma un identitātes veidošanā, tādēļ savā darbībā sniedz ieguldījumu to daudzveidības saglabāšanā. Valodu daudzveidība ir apkopota jaunajā UNESCO Pasaules valodu atlantā, kas vēsta par gandrīz septiņiem tūkstošiem valodu, no kurām lielākā daļa ir izzušanas draudu priekšā.

Apvidvārdu talku rīko LU Latviešu valodas institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju ar Latvijas Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Ziedoņa muzeja un Latvijas Stāstnieku asociācijas atbalstu. Plašāk: https://apvidvardi.lu.lv/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI