DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ar Psihiatru asociāciju pārrunā cilvēkresursu nodrošinājumu psihiskās veselības aprūpes jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministre Līga Meņģelsone trešdien, 8. februārī, iepazīšanās vizītē tikās ar Latvijas Psihiatru asociācijas pārstāvjiem – asociācijas prezidentu Māri Taubi un viceprezidentu Elmāru Tēraudu. 

Viens no jautājumiem, kas pārrunāts, bija cilvēkkapitāls un speciālistu skaits psihiskās veselības aprūpes jomā. Covid-19 laiks esot būtiski visā pasaulē palielinājis to cilvēku skaitu, kuriem nepieciešama palīdzība. Asociācijas pārstāvji, kuri ir arī praktizējoši ārsti, atzina, ka psihiskās veselības jomā un pacientiem pieejamās aprūpes jomā Latvijā pēdējo gadu laikā notikusi attīstība līdz ar speciālo plānu izveidi, bet ar tiem nepieciešams virzīties tālāk.  

Tāpat sarunas laikā pārrunāti jautājumi par bērnu psihiatru un vidējā personāla pieejamību psihiskās veselības aprūpē, palīdzību pacientiem pirms ārstniecības iestādes, pakalpojumu tarifiem slimnīcās, reģistriem par noteiktām slimībām, psihologu vietu pacientu ārstniecībā u.c. Asociācijas vadītāji iesniedza ministrei priekšlikumus psihiskās veselības aprūpes attīstībai.

Veselības ministrija kopā ar nozari izstrādājusi psihiskās veselības aprūpes organizēšanas uzlabošanas plānu 2023.–2025. gadam, kas paredz gan jaunus virzienus, gan pēdējos gados iesāktā turpināšanu psihiskās veselības aprūpē bērniem un pieaugušajiem. Kopumā psihiskās veselības aprūpes organizēšanai turpmākajos trīs gados plānots koncentrēties uz ambulatorās aprūpes un sabiedrībā balstītu pakalpojumu stiprināšanu un attīstību, kā arī vienotu kvalitātes kritēriju ieviešanu, lai iedzīvotāji saņemtu līdzvērtīgu aprūpi  neatkarīgi no to sniegšanas vietas.  

Latvijas Psihiatru asociācija ir profesionālā psihiatru apvienība, kas darbojas, lai pārstāvētu psihiatru profesionālās intereses, veidotu tālākizglītības pasākumus, piedalītos ar psihiskās veselības jomu saistītu likumdošanas aktu  un stratēģiju izstrādē, klīnisko rekomendāciju un vadlīniju izstrādē, kā arī informētu sabiedrību par psihiskās veselības jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI