DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Austrumu robežas tehnoloģiskai modernizācijai nosaka prioritāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

7. februārī Ministru kabinets atbalstīja iesniegt izskatīšanai Saeimā Iekšlietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumā", deleģējot pienākumu valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (VAS “LVRTC”) īstenot un uzraudzīt visus robežas infrastruktūras tehnoloģiskā risinājuma izbūves un ieviešanas darbus.

Likumprojekts paredz, ka robežas infrastruktūras izbūve ietver arī tehnoloģiskos risinājumus, piemēram, novērošanas un sakaru infrastruktūru, datu pārraides tīklu un datu apstrādes iekārtu infrastruktūru, elektroapgādes pieslēgumu infrastruktūru.

Šobrīd likumā ir noteikts, ka robežas infrastruktūras izbūve ir process, kas ietver tikai būvniecību un ar to saistītos darbus, kā arī visus būvniecības uzsākšanai nepieciešamos sagatavošanas darbus. Taču, lai efektīvi nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību, robežuzraudzības funkcija ir jāveic, maksimāli izmantojot automatizētus risinājumus.

Modernas robežuzraudzības sistēmas tiek izmantotas Lietuvā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, nodrošinot preventīvu risinājumu potenciāla militāra vai hibrīdapdraudējuma pārvarēšanai, vienlaikus paaugstinot noziedzības apkarošanas spēju.

Tehnoloģiskais risinājums ir komplekss informācijas un komunikāciju infrastruktūras tehnoloģiskais risinājums, kas sastāv no optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras, elektroapgādes tīkla infrastruktūras, videonovērošanas stabu infrastruktūras, datu pārraides tīkla infrastruktūras un perimetra uzraudzības tehnoloģisko līdzekļu (piemēram, videonovērošanas) infrastruktūras un citas saistītās infrastruktūras.

Ievērojot to, ka tehnoloģiskā risinājuma izbūve un ieviešana nevar tikt nodalīta no valsts robežas labiekārtošanas darbiem, ir nepieciešams uz to arī attiecināt likumā paredzēto īpašo tiesisko regulējumu.

Par tehnoloģiskā risinājuma īstenotāju likumprojektā ir noteikts VAS “LVRTC”, kura  ir 100% valstij piederoša neprivatizējama kapitālsabiedrība. VAS “LVRTC” ir atbilstoša pieredze un zināšanas lielu un apjomīgu informācijas un komunikāciju infrastruktūras tehnoloģisko risinājumu ieviešanā. Turklāt, ievērojot tehnoloģiskā risinājuma tehnisko specifiku un to, ka tā ieviešana nav iespējama bez sasaistes ar citu VAS “LVRTC” nodrošināto infrastruktūru un pakalpojumiem, VAS “LVRTC” ir vienīgais, kam ir gan atbilstoša pieredze, kā arī tehnoloģiskais nodrošinājums (datu pārraides, optisko šķiedru infrastruktūra, datu centri ar atbilstošām skaitļošanas jaudām), lai varētu nodrošināt tehnoloģiskā risinājuma ieviešanu.

Likumprojektā arī noteikts, ka VAS “LVRTC” ir tā institūcija, kura vada, īsteno un uzrauga visus tehnoloģiskā risinājuma izbūves un ieviešanas darbus, veic tehnoloģiskā risinājuma izbūvei un ieviešanai nepieciešamos iepirkumus, kā arī slēdz iepirkuma līgumus.

Nosakot likumprojektā to, ka tehnoloģiskais risinājums ir neatņemama ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras sastāvdaļa, uz tā izbūvi tiks attiecināts arī tas, ka valsts un pašvaldību institūcijas visus jautājumus, kas saistīti ar ārējās robežas infrastruktūras izbūvi, izskata un lēmumus pieņem prioritārā kārtībā.

Likumprojekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Saeimā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI