DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministre ar Vācijas vēstnieku Latvijā pārrunā sadarbības jautājumus veselības aprūpes jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 2.februārī, veselības ministre Līga Meņģelsone iepazīšanās vizītē tikās ar Vācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kristianu Heltu (Christian Heldt), lai pārrunātu sadarbības jautājumus veselības aprūpes jomā.

Veselības ministre Līga Meņģelsone pateicās par Vācijas sniegto atbalstu Latvijai 2021.gada rudenī, kad Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes dēļ Latvija lūdza starptautisko palīdzību medicīnas aprīkojumam, izmantojot Eiropas Savienības Civilās aizsardzības mehānisma sniegtās iespējas. Uz Latvijas palīdzības lūgumu atsaucās virkne valstu, tostarp Vācija nosūtīja Latvijai medicīniskos materiālus un aprīkojumu 3,5 miljonu eiro vērtībā: pacienta vitālo parametru monitora stacijas, mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas  ar neinvazīvu funkciju un ķirurģiskās maskas. Saņemtā palīdzība bija ļoti nozīmīga krīzes pārvarēšanai slimnīcās un smagi slimu cilvēku glābšanai.

Tāpat ministre atzina, ka būtisks jautājums, kas jārisina Eiropas Savienības valstīm sadarbojoties, ir līgumu pārskatīšanu starp Eiropas Komisiju un Covid-19 vakcīnu ražotājiem, ņemot vērā šā brīža situāciju un reālo vakcīnu pieprasījumu ES dalībvalstīs. Apzinoties ražotāju ieinteresētību nezaudēt līgumos paredzēto samaksu no dalībvalstu puses, būtiski būtu panākt vienošanos ar ražotājiem vai nu par piegāžu termiņa pagarinājumu vai vienoties par citu, piemēram, inovatīvu medikamentu piegādi.

Vācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Kristians Helts savukārt pauda, ka lielākie izaicinājumi Latvijas un Vācijas veselības aprūpes sistēmās ir līdzīgi: cilvēkresursu nodrošinājums, sabiedrības, (tajā skaitā ārstniecības personāla) novecošana, energoresursu izmaksu pieauguma un inflācijas ietekme uz veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, datu pieejamība un nozīmība veselības aprūpes politikas plānošanā. Tādēļ būtiska ir sadarbība un labās pieredzes apmaiņa dažādu risinājumu pielietošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI