DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Pērn IKP Latvijā pieauga par 1,8 procentiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP)  iekšzemes kopprodukta ātro novērtējumu, 2022. gada 4. ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmās cenās pēc neizlīdzinātiem datiem saglabājās 2021. gada 4. ceturkšņa līmenī. Pēc CSP  provizoriskām aplēsēm IKP pērn 4. ceturksnī ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 3,3% un kāpums pakalpojumu nozarēs par 0,7%. Tas nozīmē, ka kopumā aizvadītajā gadā IKP pieauga par 1,8 procentiem.

Lai arī IKP dati par pagājušā gada 4. ceturksni ir pieticīgi, tomēr situācija ir pat nedaudz labāka par gaidīto. Ņemot vērā, ka pērn 3. ceturksnī ekonomikas aktivitāte saruka par 1,7% salīdzinājumā ar 2. ceturksni (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem), bija gaidāms, ka augstās inflācijas apstākļos situācija turpinās pasliktināties arī gada nogalē, cenu pieauguma tempiem apsteidzot algu kāpumu, kā rezultātā reālie iedzīvotāju ienākumi un pirktspēja samazināsies. Tomēr iekšzemes kopprodukta ātrais novērtējums liecina, ka 2022. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar 3. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP palielinājās par 0,3 procentiem.

Pagājušā gada 4. ceturksnī kritumu ražojošajās nozarēs (par 3,3%), visticamāk, noteica tendences būvniecības nozarē, kuru negatīvi ietekmēja straujais izmaksu pieaugums un projektu sadārdzinājums. Mēnešu dati liecina, ka 2022. gada oktobrī-novembrī gada griezumā bija sarukuši arī ieguves rūpniecības, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomi salīdzināmajās cenās. Vienlaikus apstrādes rūpniecībā oktobrī-novembrī ražošanas apjomi bija par 2% lielāki nekā atbilstošā laika periodā pirms gada.

Ekonomikas izaugsmes rādītājus negatīvi ietekmēja arī ārējā tirdzniecība un straujais importa pieaugums. Pagājušā gada oktobrī-novembrī preču imports faktiskajās cenās bija par 31% lielāks nekā atbilstošajos mēnešos 2021. gadā. Šajā pašā laikā posmā preču eksports palielinājās krietni mērenāk - par 18 procentiem.

Joprojām pastāv liela nenoteiktība attiecībā uz to, kā Krievijas karš Ukrainā un ar to saistītās sankcijas ietekmēs turpmāko Latvijas ekonomikas attīstību. Nenoteiktība ietekmēs gan iedzīvotāju patēriņu, gan uzņēmumu investīcijas un ārējo tirdzniecību. Paredzams, ka ekonomikā grūtākā situācija būs šā gada pirmajos mēnešos. Ekonomikas izaugsme varētu atgriezties 2023. gada vidū, bet kopumā 2023. gadā IKP saglabāsies tuvu 2022. gada apjomiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI