DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vai Latvijas sabiedrība uzticas zinātnei: atbildi meklē pētījums “Zinātnes patēriņa un līdzdalības izpēte”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 19. janvārī, plkst. 10.00.Izglītības un zinātnes ministrija aicina uz “Zinātnes patēriņa un līdzdalības izpētes” pētījuma rezultātu prezentāciju. 2022. gada pētījuma mērķis bija noskaidrot un raksturot Latvijas iedzīvotāju zinātnes satura patēriņa un līdzdalības aktivitātes, sniedzot detalizētu raksturojumu par Latvijas iedzīvotāju attieksmēm pret zinātni, zināšanām un izglītību kā vērtībām; interesi par zinātni un informētību par zinātnes sasniegumiem.

Pētījumā arī sniegts raksturojums par jauniešu kā esošās un nākotnes zinātnes auditorijas iesaistes mehānismiem un galvenajiem izaicinājumiem.

“Šis pētījums ļauj novērtēt sabiedrības attieksmes un līdzdalības tendences zinātnes jomā un attiecīgi arī to, cik veiksmīgi ir ministrijas veiktie zinātnes komunikācijas pasākumi. Zinātne – tas ir viens no galvenajiem posmiem mūsu valsts attīstībā, bet ikviena iedzīvotāja līdzdalība zinātnes patēriņā veido zināšanu sabiedrību, kas ir pamats, uz kura balstās stipra valsts un nobriedusi demokrātija,” norāda Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs.

Šis ir trešais atkārtotais pētījums, kurā analizēti arī salīdzinošie dati ar 2018. gada un 2020. gada pētījumiem. 2020. gadā kopumā 54% Latvijas iedzīvotāju bija piedalījušies kādā zinātnes patēriņa vai līdzdalības aktivitātē, kas bija par 5% vairāk nekā 2018. gadā. Savukārt jaunākie rādītāji turpina pozitīvo augšupeju ar ievērojamu pieaugumu – dažādās ar zinātnes patēriņu vai līdzdalību saistītās aktivitātēs ir piedalījušies 77% Latvijas iedzīvotāju.

Pētījumu īstenoja Latvijas Kultūras akadēmija un Pētījumu centrs SKDS pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma. Par rezultātiem vēstīs viena no pētījuma autorēm, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Dr.sc.soc. Anda Laķe.

Tiešsaistes pasākumam iespējams reģistrēties šeit. Pasākuma tiešraide būs skatāma arī Zinātne Latvijai Facebook lapā.

2020. gadā veiktā Zinātnes patēriņa un līdzdalības izpētes pētījuma rezultāti pieejami šeit. 2022. gada pētījuma rezultāti tiks publicēti Izglītības un zinātnes tīmekļa vietnē 2023. gada 19. janvārī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI