DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

Latgales atbrīvošanas 103. gadadienas svinīgie pasākumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTOgrāfija no arhīva

Atzīmējot Latgales atbrīvošanas 103. gadadienu, Zemessardzes 3. Latgales brigāde sadarbībā ar pašvaldībām Latgalē rīkos virkni svinīgu pasākumu.

Latgales atbrīvošana sākās 1920. gada 3. janvārī ar uzbrukumu Daugavpilij, kurā piedalījās arī Polijas armijas vienības. Tika atgūta Daugavpils un, turpinot virzību uz priekšu, panākta Sarkanās armijas atkāpšanās Rēzeknes virzienā. Kaujā, kas sākās 21. janvāra rītā, Rēzekne tika atbrīvota, bet 26. janvārī lielinieki tika padzīti no Ludzas, un līdz 31. janvārim Latvijas teritorija bija pilnībā atbrīvota no ienaidnieka spēkiem.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes štābs sadarbībā ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību 20. janvārī organizē pasākumus par godu Rēzeknes atbrīvošanai no lieliniekiem.

Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē pulksten 12.00 būs Svētā Mise – aizlūgums par kritušajiem karavīriem, pēc kura norisināsies gājiens līdz Miera ielas kapiem. Pulksten 13.20 Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņai notiks piemiņas brīdis un zalves šaušana. Savukārt, pulksten 14.20 pie pieminekļa “Vienoti Latvijai!” notiks ziedu nolikšana un Zemessardzes 32. kājnieku bataljona un Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona zemessargu svinīgā zvēresta došanas ceremonija.

Lai iepazīstinātu jauniešus ar Latgales atbrīvošanas cīņu vēsturi un veicinātu viņu izpratni par šo cīņu nozīmi mūsdienās, kā arī aicinātu aizdomāties par izcīnītās brīvības vērtību, Zemessardzes 3. Latgales brigāde aicina Rēzeknes valstspilsētas vispārējās izglītības iestāžu 10. –12. klašu skolēnus, piedalīties foto/video konkursā “Brīvība mana un mūsu”, neatkarīgi no fotografēšanas un filmēšanas iemaņām un pieredzes. Vairāk informācijas par foto/video konkursu aicinām meklēt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības mājas lapā.

Līdzīgi arī citviet Zemessardzes 3. Latgales brigādes atbildības teritorijā tiek godināti Latgales atbrīvošanas cīņās kritušie karavīri. Daugavpilī 4. janvārī pie krusta Slobodkā notika piemiņas pasākums, kas bija veltīts Latgales atbrīvotājiem no lieliniekiem. Piemiņas pasākumā piedalījās Polijas vēstniecības, Latvijas Poļu savienības, Daugavpils pilsētas domes un Zemessardzes 34. kājnieku bataljona pārstāvji.

16. janvārī Zemessardzes 35. kājnieku bataljona pārstāvji noliks ziedus Rušenicā pie pieminekļa 3. Jelgavas kājnieku pulka cīņu vietā, bet 20. janvārī tur pulcēsies Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīri un zemessargi uz svinīgo izvadi, kuras laikā tiks pasniegtas kārtējās dienesta pakāpes un bataljona krūšu zīmes.

26. janvārī Zemessardzes 32. kājnieku bataljona pārstāvji godinās Latgales atbrīvošanas cīņās kritušo karavīru piemiņu noliekot ziedus pie piemiņas akmens Latvijas Brīvības cīņās kritušo piemiņai un Bozovas kapos.

1919. gada decembrī, noslēdzoties Rietumkrievijas Brīvprātīgo armijas padzīšanai no Latvijas teritorijas, bija atlicis noslēdzošais Latvijas Neatkarības kara posms –  Latgales atbrīvošana. 1919. gada jūlijā izveidotā  Latvijas armija šo uzdevumu veica kopā ar Polijas bruņotajiem spēkiem, smagās kaujās atbrīvojot Latgali no lielinieku kontroles.

Daugavpils, Krāslavas, Preiļu, Rušenicas, Viļānu, Rēzeknes, Ludzas un citu apdzīvoto vietu atbrīvošana iezīmē Latvijas armijas uzvaru ceļu, kas noslēdzās 1920. gada 11. augustā ar Latvijas-Padomju Krievijas miera līgumu. Līdz ar Miera līguma parakstīšanu noslēdzās Latvijas Neatkarības karš.

Aicinām iepazīties ar informāciju par iespējām dienēt Zemessardzē tīmekļvietnē www.esizemessargs.lv. Plašāku  informāciju par dienestu var iegūt, zvanot uz tālruņa numuru 1811 vai rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI