DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

2022.gada 11 mēnešos valsts valodas apguvi uzsākuši 1,6 tūkstoši NVA klientu, to skaitā 165 Ukrainas civiliedzīvotāji

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” ietvaros bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā  reģistrētajiem klientiem, kuriem nepieciešams apgūt vai pilnveidot valsts valodas prasmes darba vajadzībām,  organizē un apmaksā latviešu valodas mācības.

NVA reģistrētajiem klientiem ar NVA finansiālu atbalstu ir iespējams apgūt šādas valsts valodas izglītības programmas:

  • Valsts valoda – pamata līmeņa 1. pakāpe (A1)
  • Valsts valoda – pamata līmeņa 2. pakāpe (A2)
  • Valsts valoda – vidējā līmeņa 1. pakāpe (B1)
  • Valsts valoda – vidējā līmeņa 2. pakāpe (B2)
  • Valsts valoda – augstākā līmeņa 1. pakāpe (C1)
  • Valsts valoda – augstākā līmeņa 2. pakāpe (C2)
  • Valsts valoda atbilstoši pamata valsts valodas prasmes līmenim (ar angļu pamatvalodu)


Lai iesaistītos valsts valodas izglītības programmu apguvē, bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā reģistrētajam klientam ir jāinformē NVA par vēlmi apgūt valsts valodu vai pilnveidot valsts valodas zināšanas un jāiesniedz pieteikums dalībai mācībās.

Mācības tiek organizētas, izmantojot kuponu metodi. NVA reģistrētie klienti mācību kuponu saņem rindas kārtībā, atbilstoši pieteikuma reģistrēšanas datumam NVA datu bāzē. Izglītības iestāde jāizvēlas patstāvīgi vai no NVA izglītības iestāžu piedāvājuma saraksta, kas pieejams NVA vietnes sadaļā “Prasmju apguve” à Valsts valodas izglītības piedāvājumu saraksts vai CV un vakanču portālā, reģistrējoties savā profilā. Izglītības iestāde nav tiesīga noteikt bezdarbniekam un darba meklētājam papildu maksu par dalību mācībās vai jebkādas citas finansiāla rakstura saistības.

Mācību programmu ilgums - 120 vai 150 stundas. Mācības notiek klātienē vai attālināti - 4 mācību stundas katru darba dienu. Mācību laikā tiek nodrošināta stipendija 5 eiro apmērā par vienu mācību dienu.

Ja mācību īstenošanas vieta atrodas vairāk nekā 15 kilometru attālumā no mācību dalībnieka deklarētās dzīves vietas, viņš var pieteikties NVA mobilitātes atbalsta saņemšanai, proti – transporta vai īres izdevumu kompensācijai mācību laikā.

Pēc programmas apguves mācību dalībniekam jākārto valsts valodas prasmes pārbaude Valsts izglītības satura centrā un jāsaņem valsts valodas prasmes apliecība.


2022.gada 11 mēnešu laikā NVA apmaksātās valsts valodas mācības uzsākuši kopumā 1600 NVA klienti, to skaitā 417 bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā NVA reģistrētie trešo valstu pilsoņi, kuru vidū arī  165 Ukrainas civiliedzīvotāji un 10 bēgļa vai alternatīvās personas statusa ieguvēji.  .

Ar NVA finansiālu atbalstu valsts valodu apgūt var arī nodarbinātie un pašnodarbinātie, piedaloties ESF projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” jaunajā mācību pasākumā “Bezdarba riskam pakļauto personu apmācība (mūžizglītība)”. Strādājošajiem NVA piedāvā šādas valsts valodas izglītības programmas:

  • Valsts valoda – pamata līmeņa 2. pakāpe (A2)
  • Valsts valoda – vidējā līmeņa 1. pakāpe (B1)
  • Valsts valoda – vidējā līmeņa 2. pakāpe (B2)
  • Valsts valoda – augstākā līmeņa 1. pakāpe (C1)
  • Valsts valoda – augstākā līmeņa 2. pakāpe (C2)
  • Valsts valoda atbilstoši pamata valsts valodas prasmes līmenim (ar angļu pamatvalodu)

Arī nodarbinātām personām mācības tiek organizētas, izmantojot kuponu metodi,  taču nosacījumos ir atšķirības no NVA īstenotās bezdarbnieku apmācības ar kuponu metodi, piemēram, mācības notiek vakaros vai brīvdienās (ne mazāk kā 8 akadēmiskās stundas nedēļā), bet mācību ilgums ir garāks, ņemot vērā, ka mācībās iesaistās strādājošie.

Detalizētāka informācija par mācību pasākumu “Bezdarba riskam pakļauto personu apmācība (mūžizglītība)” un pieteikšanās mācībām - NVA vietnē: https://www.nva.gov.lv/lv/bezdarba-riskam-paklauto-personu-apmaciba-muzizglitiba.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI