DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Zemgales plānošanas reģions pievienojas misijai “Pielāgošanās klimata pārmaiņām”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Reģiona Attīstības padome, kurā pārstāvētas visas sešas pašvaldības, nolēmusi atbalstīt Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) pievienošanos Eiropas Komisijas misijai “Pielāgošanās klimata pārmaiņām”. Tādējādi Zemgale, aiz Vidzemes plānošanas reģiona, ir otrs Latvijas reģions, kas būs pārstāvēts minētajā starptautiskajā organizācijā.

Līdz šim misijai pievienojušies aptuveni 220 reģioni, pašvaldības un vietējās organizācijas no gandrīz visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.  Misijas mērķis ir atbalstīt visaptverošas Eiropas Savienības prioritātes tādās jomās kā vēža slimības uzveikšana, klimata neitrālu un viedu pilsētu attīstība, okeāna, jūru, piekrastes ūdeņu un upju attīrīšana un atjaunošana, cilvēka veselības un veselīgas pārtikas nodrošināšana, pielāgošanās klimata pārmaiņām.

Zemgales Attīstības padome (ZAP) deleģēja padomes priekšsēdētāju, Bauskas novada domes priekšsēdētāju Aivaru Okmani parakstīt Misijas uzdevuma hartu, kuras saturs lielā mērā atbilst ZPR Attīstības programmā 2021.-2027. gadam piektajā prioritātē “Klimata pārmaiņas, vide un aprites ekonomika” izvirzītajiem uzdevumiem. Pievienojoties uzdevuma “Pielāgošanās klimata pārmaiņām” centieniem, Zemgale kļūs par daļu no kopienas , kuras uzmanības centrā ir pielāgošanās klimata pārmaiņām, un iegūs iespēju tīkloties un dalīties pieredzē ar citiem Eiropas reģioniem.

ZPR projektu vadītājs Raitis Madžulis Padomes dalībniekiem atgādināja, ka minētā harta nav juridiski saistošs dokuments, tomēr, to parakstot, jūs apliecināt vēlmi sadarboties ar citiem parakstītājiem un pieskaņot savus nodomus viņējiem, kā arī piesaistīt resursus un īstenot pasākumus savā reģionā, lai sasniegtu pielāgošanās mērķus. Parakstot hartu, dalībnieki iegūst piekļuvi pakalpojumiem, kurus sniegs uzdevuma īstenošanas platforma, kas sāks darboties jau šogad un ietvers tādus pakalpojumus kā palīdzība piekļūt zināšanām un metodēm, kas saistītas ar klimatiskā riska novērtējumiem, piekļūt paraugprakses piemēriem no citiem reģioniem un informācijai par jaunākajiem rezultātiem pētniecībā, kā arī informācijai par publiskā un privātā finansējuma avotiem, ko izmantot pielāgošanās mērķu sasniegšanā.

Sagaidāms, ka nākotnē aizvien biežāk nāksies saskarties ar Latvijas teritorijai neraksturīgiem un ekstremāliem laikapstākļiem. Klimata izmaiņas var ietekmēt ne tikai augu un dzīvnieku sugu, biotopu un ekosistēmu pastāvēšanu, bet arī iedzīvotāju veselību, labsajūtu, drošību un saimnieciskās aktivitātes, kas auglīgajā Zemgales līdzenumā, kur dominē lauksaimniecība, pārtikas ražošana un pārstrāde, ir sevišķi nozīmīgi. Tāpēc katra iniciatīva, tostarp pievienošanās minētajai misijai, kas vērsta uz pielāgošanos klimata pārmaiņām, Zemgalē ir apsveicama un atbalstāma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI