DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ES Padome apstiprina direktīvu par globāla minimālā nodokļu līmeņa noteikšanu starptautiskajām uzņēmumu grupām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 15. decembrī, Eiropas Savienības (ES)  Padomē tika apstiprināta Padomes Direktīva par globāla minimālā nodokļu līmeņa noteikšanu starptautiskajām uzņēmumu grupām Savienībā. Ar direktīvu ES līmenī tiek ieviests starptautiskās uzņēmējdarbības nodokļu reformas 2. pīlārs. Par tā pamatelementiem 140 valstis un jurisdikcijas (tai skaitā Latvija) panāca vienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Iekļaujošās platformas 2021. gada 8. oktobra sanāksmes laikā un tā Paraugnoteikumi tika saskaņoti  2021. gada 20. decembrī.

Jaunie noteikumi samazinās uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzes samazināšanas un peļņas pārneses risku, un tiks mazināta agresīva nodokļu konkurence starp valstīm. Direktīva attieksies uz jebkuru lielu Latvijas uzņēmumu grupu vai starptautiskas uzņēmumu grupas meitas uzņēmumu Latvijā, kuru grupas apgrozījums gadā pārsniegs 750 miljonus eiro. Noteikumi nodrošinās, ka šādu grupu uzņēmumi samaksā nodokli vismaz 15% līmenī no peļņas.

Jāatzīmē, ka diskusiju gaitā OECD līmenī Latvija ir panākusi īpašus noteikumus, kas iekļauti arī direktīvā, ņemot vērā Latvijā spēkā esošo uzņēmumu ienākuma nodokļa modeli. Saskaņā ar to nodoklis maksājams peļņas sadales brīdī. Direktīvā tiek noteikts, ka Latvijas uzņēmumiem šis minimālais nodokļa apmērs par konkrēto taksācijas gadu būs jāsasniedz četru gadu laikā.

Ņemot vērā, ka, pārņemot direktīvu, būs nepieciešams veikt būtiskas izmaiņas nodokļu regulējumā, kā arī to, ka direktīvā ir iekļautas dažādas atkāpes un pārejas noteikumi, Finanšu ministrija plāno organizēt diskusijas ar sadarbības partneriem un uzņēmēju organizācijām, lai rastu optimālāko risinājumu jaunajam regulējumam.

Direktīvu nacionālajos tiesību aktos jāpārņem līdz 2023. gada 31. decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI