DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments prasa steidzami grozīt ES daudzgadu budžetu, lai risinātu pašreizējās krīzes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

EP deputāti rosina reformēt ES 2020.-2027.gada budžetu, lai efektīvāk reaģētu uz vajadzību maiņu, novērstu finansējuma trūkumu, palielinātu elastīgumu un spēju reaģēt uz krīzēm.

Ceturtdienas balsojumā Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par daudzgadu finanšu shēmas no 2021.–2027. gadam uzlabošanu, lai piemērotu to jaunu problēmu risināšanai. 366 deputāti balsoja par rezolūciju, 128 pret un 55 atturējās.

Rezolūcijā EP deputāti apgalvo, ka ES pašreizējais septiņu gadu budžets jeb daudzgadu finanšu shēma (DFS) ir "gandrīz izsmēlusi savas iespējas" jau nepilnus divus gadus pēc tās pieņemšanas, un šo stāvokli saasinājuši 2022. gadā notikušie neparedzamie notikumi, kā Ukrainā notiekošais kars. Viņi norāda, ka pašreizējais ES ilgtermiņa budžets “lieluma, struktūras vai noteikumu ziņā vienkārši nav sagatavots (..), lai ātri un efektīvi reaģētu uz daudzām šāda mēroga krīzēm”. Viņi “pauž lielu satraukumu par to, ka pašreizējā DFS dod Savienībai niecīgas iespējas reaģēt uz iespējamām turpmākām krīzēm un vajadzībām un pildīt savus stratēģiskos uzdevumus starptautiskajā arēnā”.

Lielāks, pārredzamāks, elastīgāks budžets un kopējs krīzes instruments

EP deputāti saka, ka pārskatīšanā ir jānodrošina jauns finansējums politiskajām prioritātēm un tāds ES budžets, kas “atbilst augstākajiem pārredzamības un demokrātiskās pārskatatbildības standartiem”. Tāpēc viņi prasa palielināt DFS apjomu, palielināt budžeta elastību un izveidot “kopējo krīzes instrumentu”, ko “vajadzības gadījumā var efektīvi un ātri iedarbināt”.

Atveseļošanas plāna aizņēmumi nedrīkst apdraudēt ES programmas

EP deputāti prasa atveseļošanās instrumenta aizņēmumus atmaksāt ārpus DFS, iekļaujot tos papildus daudzgadu budžeta griestiem, jo pretējā gadījumā pastāv risks, ka varētu sarukt finansējums ES pamatprogrammām, piemēram, Erasmus+, “ES — veselībai”, “Radošā Eiropa” un “Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības”.

Pārskatīšana 2023. gadā

Eiropas Komisija šā gada maijā paziņoja, ka 2023. gada otrajā ceturksnī ierosinās vērienīgu DFS pārskatīšanu Tā uzsvēra, ka “neparedzētās vajadzības, ko radījis Eiropā notiekošais karš, krietni pārsniedz pašreizējās daudzgadu finanšu shēmas ietvaros pieejamos līdzekļus. Tāpēc būs jāapzina jauni finansējuma avoti.”

Ziņotājs Jans Olbrihts (EPP, Polija) sacīja: "Mēs uzskatām, ka ES ilgtermiņa budžets nav veidots tā, lai risinātu jaunas problēmas, jo īpaši daudzās neparedzētās krīzes, ar kurām ES saskārusies pēdējā laikā. Tāpēc mēs aicinām steidzami pārskatīt pašreizējo daudzgadu finanšu shēmu, lai pielāgotu to mūsu jaunajiem apstākļiem." (skatiet Olbrihta runu plenārsēdē).

Ziņotāja Margarida Markeza (S&D, Portugāle) teica: "ES budžets 2021.-2027. gadam ir ļoti noslogots daudzo ES krīžu dēļ. Mēs aicinām Komisiju pārskatīt ES daudzgadu budžetu un izveidot pastāvīgu instrumentu papildus jau plānotajiem DFS izdevumiem, jo mums ir jāpāriet no ad hoc uz strukturētāku pieeju. Tas palīdzētu mums labāk pielāgoties un ātrāk reaģēt uz krīzēm un to sociālajām un ekonomiskajām sekām." (skatiet Markezas runu plenārsēdē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI