DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Personu ar invaliditāti tiesības: Parlaments mudina uz paradigmas maiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti pieņēmuši priekšlikumus, lai aizstāvētu personu ar invaliditāti tiesības un cīnītos pret diskrimināciju

Otrdien pieņemtajā rezolūcijā (526 deputāti balsoja par, 10 pret un 83 atturējās) EP deputāti ierosina pasākumus, kas pārradītu sociālās, tiesiskās un politiskās sistēmas tā, lai nodrošinātu personu ar invaliditāti tiesības un izskaustu stereotipus, eiblismu un maldīgus priekšstatus.

Viņi aicina veidot sistēmu, kas veicina sociālo līdzdalību, t. i., nevis nošķirot šīs personas no sabiedrības, bet veidojot piekļūstamans kopienas, kurās nodrošina vajadzīgos pakalpojumus un aprūpi saskaņā ar Eiropas stratēģiju invaliditātes jomā.

EP deputāti arī pieprasa paplašināt gaidāmās ES Invaliditātes kartes priekšrocības un noteikt tās saistošu ieviešanu dalībvalstīs, kā arī spert soļus uz iekļaujošu vispārējo izglītību un veselības aprūpi.

ES noteikumu reforma un izvēršana

Eiropas Parlamenta deputāti par vienu no svarīgākajiem jautājumiem uzskata personu ar invaliditāti nodarbinātību. Komisijai būtu jāizstrādā Eiropas tiesiskais regulējums iekļaujošiem uzņēmumiem un jāuzsāk Nodarbinātības vienlīdzības direktīvas pārskatīšana. Viņi arī aicina Komisiju atjaunināt ES Vienlīdzīgas attieksmes direktīvas priekšlikumu, kura pieņemšanu dalībvalstis bloķē kopš 2008. gada.

Parlaments atzinīgi vērtē Eiropas Revīzijas palātas gaidāmo revīziju par to, cik efektīvi ES līdzekļi palīdz nodrošināt vienlīdzību, un mudina Komisiju apturēt, atsaukt vai atgūt maksājumus, ja to saņēmēji neievēro pamattiesības, uzsverot, ka nevienu segregētu vidi nedrīkst finansēt no ES līdzekļiem.

Kompleksi diskriminācijas un vardarbības modeļi

EP deputātiem nopietnas bažas rada multiplā diskriminācija invaliditātes dēļ, kas balstīta arī uz citām personas pazīmēm (piemēram, dzimumu, rasi, vecumu, reliģiju vai seksuālo orientāciju). Īpaši minēta uz dzimumu balstīta vardarbība pret sievietēm un meitenēm ar invaliditāti, kā arī piekļuves liegšana seksuālās un reproduktīvās veselības pakalpojumiem, liedzot apzinātu piekrišanu kontracepcijas līdzekļu izmantošanai un veicot piespiedu sterilizāciju.

EP deputāti arī apgalvo, ka visām personām ar invaliditāti jābūt iespējai balsot un kandidēt vēlēšanās vienlīdzīgi ar citiem. Attiecībā uz Eiropas pilsoņiem ar invaliditāti, kas dzīvo citā ES dalībvalstī, lēmumiem par rīcībspējas atņemšanu, kas pieņemti viņu izcelsmes dalībvalstī, nevajadzētu liegt viņiem tiesības kandidēt un balsot dalībvalstī, kurā viņi dzīvo, uzsver deputāti.

Ziņotāja Anna-Sofija Peletjē (Kreiso grupa, Francija) komentēja:

"Eiropas Savienībā pārāk ilgi tikušas ignorētas grūtības, ar ko saskaras personas ar invaliditāti. Viņi ir pilsoņi, kuru tiesības tiek pārkāptas katru dienu. Ir pēdējais laiks to mainīt, un es priecājos, ka diskusijas šī ziņojuma sagatavošanas gaitā liecina par progresu ceļā uz patiesu vienlīdzību visiem."

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI