DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija piešķir 559 640 eiro ģeneratoru iegādei Ukrainas Valsts sabiedriskajam medijam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība 13. decembra sēdē lēma atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvu piešķirt 559 640 eiro no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP), lai tā vēl šogad minēto finansējumu varētu pārskaitīt Ukrainas Valsts sabiedriskās raidsabiedrības darbībai nepieciešamo ģeneratoru iegādei.

Atsaucoties uz Ļvivas deklarāciju, š.g. 29. novembra Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomes sanāksmē Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko vērsās pie Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministriem ar lūgumu sniegt visu iespējamo atbalstu Ukrainas kultūras nozarei un medijiem, lai izturētu ziemu, īpaši lūdzot dīzeļģeneratorus, jo šobrīd Ukraina saskaras ar elektroenerģijas krīzi, ko izraisa Krievijas armijas mērķtiecīgā Ukrainas civilās infrastruktūras, tostarp elektroapgādes infrastruktūras bombardēšana.

O.Tkačenko nosauktajā sarakstā minētais aprīkojums, tostarp ģeneratori nav Latvijas valsts īpašumā, tādēļ nepieciešams veikt to iegādi un nogādāt Ukrainā, nododot Ukrainas Valsts sabiedriskās raidsabiedrības rīcībā.

2022. gada 29. jūnijā Ļvivā, Ukrainā, starp Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Moldovas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ukrainas Kultūras ministrijām tika parakstīta Ļvivas deklarācija, kura cita starpā paredz izvērtēt iespējas izveidot īpašu fondu kultūras mantojuma un mediju aktivitāšu atbalstam Ukrainā, nodrošināt visu iespējamo atbalstu Ukrainas medijiem, kuri turpina nodrošināt ukraiņu tautu un starptautisko sabiedrību ar ziņām, informāciju un analīzi par spīti kara radītajām grūtībām, kā arī izskatīt iespējas nodrošināt Ukrainu ar aprīkojumu, kas ir steidzami nepieciešams, lai nodrošinātu kritiskās informācijas aprites infrastruktūru darba kārtībā kara laikā.

Atsaucoties uz Ļvivas deklarāciju un Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministra O.Tkačenko aicinājumu, Kultūras ministrija Latvijā iniciējusi arī ziedojumu vākšanu platformā Ziedot.lv – Palīdzēsim Ukrainai neieslīgt informatīvajā tumsā! Tās mērķis – sniegt atbalstu Ukrainas bibliotēkām un citām kultūras iestādēm, lai tās varētu nodrošināt iespēju Ukrainas iedzīvotājiem piekļūt internetam un jaunākajām ziņām, kā energoresursu izmantojot strāvas ģeneratorus. Tā brīžiem ir vienīgā iespēja uzlādēt telefonu, nosūtīt e-pastu, izlasīt ziņas internetā vai kādu laikrakstu, grāmatu, jo Krievijas agresīvo gaisa uzbrukumu rezultātā cietuši 40 % Ukrainas elektroapgādes infrastruktūras. Daudzās apdzīvotās vietās nav nedz elektrības un apkures, nedz iespēju uzzināt jaunākās ziņas un sazināties ar interneta starpniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI