DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Latvijas dzelzceļa muzejā apskatāms Baltijā lielākais un modernākais dzelzceļa makets

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja apmeklētājiem ir iespēja apskatīt Baltijā lielāko, modernāko un apjomīgāko dzelzceļa maketu ar digitalizētu vadības kustību. 44 m2 lielais, unikālais dzelzceļa makets, kur vairums detaļu ir roku darbs, tapis vairāku gadu garumā, iesaistoties dzelzceļa modelisma entuziastiem no Latvijas un Čehijas.

Modeļa mēroga proporcijas ir 1:87 un tas sastāv no 200m gariem sliežu  ceļiem, precīzām dzelzceļa staciju kopijām, 61 sliežu pārmijas, 47 luksoforiem un citiem dzelzceļa infrastruktūras elementiem. Maketā ir atveidots arī neliels pilsētas kvartāls, baznīca, Tukuma lidlauks, dažādas ēkas un tilti.

“Mūsu mērķis bija izveidot nevis abstraktu maketu, bet tādu, kurā redzama Latvijas ainava, ar precīzām dzelzceļa staciju kopijām – Tukums II, Spāre un Līvbērze, tostarp, ar sliežu ceļu izvietojumu, luksoforiem, palīgēkām. Arī kustība ir kā uz īsta dzelzceļa. Profesionāls dzelzceļnieks, skatoties, piemēram, uz gulšņu izvietojumu stacijās sapratīs, ka maketu ir veidojis dzelzceļa zinātājs. Tur, kur jābūt koka gulšņiem, piemēram, zem pārmijām, tur ir koka gulšņi, kur jābūt betona gulšņiem – tur ir betona gulšņi,” maketu raksturo muzeja direktore Ieva Pētersone.

Jaunais dzelzceļa makets ir digitalizēts, proti, tas ir aprīkots ar datorizētu dispečera pulti, kurā redzami visi maketa sliežu ceļi, pārmijas, pārbrauktuves, kuras var pārslēgt centralizēti. Ir izveidoti arī vilcienu kustības maršruti, līdzīgi kā tas ir reālajā dzelzceļā. Reizi stundā muzeja apmeklētāji var vērot maketa demonstrējumu, sekojot līdzi septiņu vilcienu sastāvu kustībai, pārmiju un luksoforu signālu pārslēgšanai.

Maketā ir arī izvietoti tādi būtiski ainavas elementi kā dažādi koki, dzīvojamās ēkas un citi objekti, kur pat vissmalkākās detaļas ir neatkārtojams roku darbs. Lai pamanītu šīs smalkās nianses, ģimenēm ar bērniem muzejs piedāvā īpašu aktivitāti – “Maketa detektīvs”. Unikālais dzelzceļa makets ir pabeigts un nodots ekspluatācijā pavisam nesen, tāpēc ikviens muzeja apmeklētājs ir laipni aicināt aplūkot dzelzceļa modelistu jaunāko veikumu!

Projekts tapis ar Valsts Kultūrkapitālā fonda atbalstu, un maketa autoru vidū ir Jiri Čekan, Sergejs Tretjakovs, Libor Šmidt, Aigars Kļaviņš, Inta Čekanova, Alfrēds Straume un citi.

Muzeja darba laiks: P. slēgts, O., T. 10.00-17.00, C. 10.00-20.00, P., S. 10.00-17.00, Sv. slēgts. Plašāka informācija: https://www.railwaymuseum.lv/

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI