DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvija plāno kļūt par Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) pilntiesīgu dalībvalsti 2026. gadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar šodien valdībā atbalstīto IZM priekšlikumu, plānots paplašināt Latvijas iesaisti Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) programmās un apstiprināt stratēģiju tālākai Latvijas sadarbībai ar CERN. Latvijas nākamais solis ir pirmsiestāšanās dalībvalsts statuss, ko piešķir pēc atbilstoša CERN Padomes lēmuma. Latvijas CERN stratēģija un paplašināta iesaiste programmās veicinās Latvijas iespējas kļūt par pilntiesīgu CERN dalībvalsti jau 2026. gadā.

 Jau no 2021. gada 2.augusta, kad Latvija kļuva par CERN Asociēto dalībvalsti, zinātnieki un komersanti veiksmīgi piedalās iepriekš slēgtajos un nepieejamos augstākā līmeņa konsorcijos, projektos un sadarbības platformās, zinātniskās institūcijas sekmīgi piedalās virknē CERN eksperimentu un projektu, kā arī dalība ir devusi  vērā ņemamu finansiālu pienesumu Latvijas zinātnei. Virkne Latvijas uzņēmumu jau ir ieguvuši CERN pasūtījumus un ieguldījumi atgriežas Latvijas ekonomikā. Šie rādītāji ļauj prognozēt, ka Latvijai kļūstot pat pilntiesīgu CERN dalībvalsti, ieguvumi būs vēl plašāki, jo nebūs ierobežojumi darba līgumiem CERN vai iepirkumu griestu komersantiem, kā arī ļaus piedalīties CERN stratēģiskajos lēmumos” atklāj izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Paplašinot Latvijas dalību CERN, tiks sasniegti Nacionālā attīstības plāna un RIS3 stratēģijas mērķi. Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam norādīts, ka politikas stratēģiskais virsmērķis ir sekmēt gudras, tehnoloģiski attīstītas un inovatīvas sabiedrības attīstību Latvijā. Lai sasniegtu šo mērķi, nepieciešams uzlabot zinātnisko institūciju darbības kvalitāti un palielināt to starptautisko konkurētspēju. Šo mērķi ir iespējams sasniegt, ja tiek īstenoti pārdomāti un mērķtiecīgi pasākumi, piemēram, nodrošinot integrētu pieeju un stabilu valsts finansējumu CERN aktivitātēm, kas palielina zinātnisko kapacitāti un kompetenci augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju jomā.

Pilntiesīga dalība CERN Padomē ļaus Latvijai ietekmēt Eiropas kodolpētījumu dienas kārtību un tematisko virzību. Latvijas mērķis dalībai CERN ir nodrošināt efektīvu un ilgtspējīgu dalību zinātniskajās, apmācību un izglītības programmās, kā arī stimulēt Latvijas industrijas sadarbību ar CERN, lai nodrošinātu veiksmīgu dalību augstas pievienotās vērtības produktu iepirkumos. Pilntiesīga dalība CERN atcels finansiālos griestus, Latvijas uzņēmējiem piedaloties CERN iepirkumos.

Dalība CERN ļauj arī izvērst aktivitātes, kas vērstas uz skolēnu un studējošo intereses palielināšanu par STEM jomu, jo dalība CERN dod iespēju organizēt skolotāju, skolēnu un studējošo stažēšanos CERN, piedalīties ēnu dienās un citos pasākumos.

Eksperimentālā augstas enerģijas daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas ir viens no prominentākajiem zinātnes virzieniem pasaulē, un tā iekļaujas dažādās jomās. CERN attīstītās arī nozīmīgas jaunas tehnoloģijas medicīnā (diagnostikā un vēža ārstēšanā) un vides piesārņojuma problēmu risināšanā. Piedaloties pilntiesīgas dalībvalsts statusā, Latvija kļūs par globālās daļiņu fizikas saimes locekli, un jaunu zinātnes virzienu veidotāju.

Šodien, 2022. gada 6. decembrī, valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts „Par Latvijas stratēģiju virzībai uz Eiropas Kodolpētījumu organizācijas pilntiesīgas dalībvalsts statusu” pieejams MK tīmkekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI