DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ar ES fondu līdzekļu palīdzību stiprināta iekšlietu dienestu mobilitāte gaisā, uz ūdens un sauszemes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2. decembrī, Rīgā, Eiropas Savienības (ES) iekšlietu fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda noslēguma un 2021.-2027. gada plānošanas perioda atklāšanas pasākumā “Eiropas Savienības ieguldījums Tavā drošībā!” Iekšlietu ministrijas un iekšlietu nozares vadība, kā arī iekšlietu nozares eksperti pārrunāja valsts ārējās un iekšējās drošības stiprināšanā paveikto un plānoto, pateicoties ES fondu līdzekļiem. Jāatzīmē, ka 2021.-2027.gadā ES iekšlietu fondiem ir būtiski palielinājies piešķirtais finansējums, lai pārdomāti un sistemātiski turpinātu stiprināt Latvijas un ES drošību, patvēruma sistēmu un robežuzraudzību.

Tāpat pasākumā notiekošajās diskusijās "Iekšlietu dienests – prestiža nākotnes darba vieta" un “Neprognozējamā migrācija kā mūsdienu izaicinājums” eksperti, tai skaitā iekšlietu nozares dienestu un Iekšlietu ministrijas vadība, bija vienisprātis, ka ES fondu finansējums ir liels atspaids ģeopolitisko izaicinājumu pārvarēšanā, kā arī iekšlietu dienestu infrastruktūras sakārtošanā un modernizēšanā.

Dimitrijs Trofimovs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs: “Pateicoties ES fondu līdzekļiem, mēs esam cēluši iekšlietu dienestu mobilitāti, kāpinājuši to spējas gaisā, uz ūdens un sauszemes. Esam veicinājuši cīņu pret visa veida noziedzību, īpaši ekonomisko noziedzību. Mūsu dienesti ir stiprinājuši sadarbību arī cīņā ar kibernoziegumiem. Turpināsim iesākto, pilnveidojot dažādas informācijas sistēmas, ar migrācijas jomu saistītos procesus, robežas stiprināšanu un citus ikviena Latvijas un ES iedzīvotāja drošībai nozīmīgus risinājumus. Paldies Iekšlietu ministrijas komandai un visiem sadarbības partneriem par spēju līdz šim un arī turpmākajos gados īstenot nozīmīgus projektus  Latvijas un visas ES iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai.”

 Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja: “Pēdējos gadus esam saskārušies ar virkni notikumu, kas likuši ikvienam no mums vairāk aizdomāties par drošību - migrācijas krīze 2015. gadā, pandēmija, hibrīduzbrukumi un karš Ukrainā. Šie izaicinājumi nav bijuši viegli ne individuāli mums katram kā eiropietim, ne raugoties no valsts iestāžu darba konteksta. Daudzi no tiem vēl aizvien nav pārvarēti, taču skaidrs ir viens - neskatoties uz izaicinājumiem, Iekšlietu ministrija un tās padotības iestādes nenogurdināmi turpina rūpēties par drošību un taisnīgumu Latvijā. Jāteic, ka veiksmīga projektu realizācija vienmēr ir atkarīga no cilvēkiem, kas tos īsteno, kas spēj ieraudzīt un saprast, kas darāms labāk vai savādāk. Redzot jau paveikto un arī plānus, ko Iekšlietu ministrija īstenos jau tuvākajā nākotnē, varam būt droši, ka gan ministrijas, gan padotības iestāžu darbinieki stāv nepārtrauktā sardzē par mūsu un visas Eiropas drošību.”

Savukārt ar attālinātu uzrunu klātesošos uzrunāja Eiropas Komisijas Migrācijas un iekšlietu ģenerāldirektorāta ģenerāldirektores vietniece Beāte Gmindere.

Pasākumā klātesošajiem bija unikāla iespēja aplūkot Valsts robežsardzes klātbūtnes uztveršanas sistēmas, nakts novērošanas ierīces, termālās kameras, video reģistratorus un bezpilota lidaparātu, kā arī iepazīties ar Valsts robežsardzes koledžas kinologu un dienesta suņu darbu, tajā skaitā narkotisko vielu un sprāgstvielu meklēšanā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests demonstrēja ES projektos iegādātā speciālā aprīkojuma pielietojumu,  stāstīja par Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas praktisko mācību poligona izveidi un iepazīstinās ar citiem nozīmīgākajiem attīstības projektiem.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde demonstrēja video materiālus par patvēruma procedūru un patvēruma meklētāju izmitināšanu Patvēruma meklētāju centrā, materiālus par e-rīkiem naturalizācijas pašpārbaudei un  uzturēšanās atļauju pieprasīšanai.

Valsts policijas Kriminālistikas stendā klātesošie varēja vairāk uzzināt par ekspertu darba ikdienu un specifiku, kā arī varēja aplūkot vairākas ierīces, kas sniedz būtisku atbalstu ekspertu darbā – video endoskopijas aparātu, portatīvo rentgena ierīci un spektometru.

Tāpat pasākuma laikā tika apbalvoti bērnu zīmējumu konkursa “Eiropas Savienības ieguldījums Tavā drošībā!” labāko darbu autori, kur bērni tika aicināti vizuāli attēlot, ko viņiem nozīmē vārds “drošība”, cik droši viņi jūtas apkārtējā vidē, ko domā par drošību savā valstī, Eiropā un pasaulē. Iekšlietu ministrija saka lielu paldies bērniem, to vecākiem un skolotājiem par interesi un tik daudz iesūtītajiem skaistajiem darbiem. Pasākumā varēja arī apskatīt iesūtīto bērnu darbu izstādi.

Kopā pasākums pulcināja ekspertus, pētniekus un nozares speciālistus gan no valsts iestādēm, gan nevalstiskā sektora, kā arī mācību iestādēm, tostarp diskusijās piedalījās: Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs un citi Iekšlietu ministrijas vadības pārstāvji, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Juris Martukāns, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniece Maira Roze, kā arī Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns, Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) pārstāvniecības Latvijas Republikā biroja vadītājs Ilmārs Mežs, “Providus” direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.

Pasākuma tiešraides ieraksts būs pieejams Iekšlietu ministrijas tīmekļvietnē un Facebook lapā. Foto no pasākuma šeit: https://bit.ly/3XRZh67

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI