DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piešķir papildu finansējumu komandu sporta spēļu halles izveidei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai plānotajā termiņā - līdz 2023. gada beigām - varētu pabeigt komandu sporta spēļu halles būvniecību, valdība atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas lūgumu piešķirt papildus 7,9 milj.eiro, tādējādi veicot investīcijas valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstībā.

Projekts „Komandu sporta spēļu halles izveide Krišjāņa Barona ielā 99C, Rīgā”, paredz izbūvēt halli (dēvētu arī par Basketbola māju) ar trim transformējamiem basketbola laukumiem un tribīnēm līdz 3000 skatītājiem, kā arī vieglatlētikas un smagatlētikas sektorus ar piegulošo sporta infrastruktūru – ģērbtuvēm, sporta medicīnas telpām, sportistu dienesta viesnīcu un autostāvvietu. Šis projekts palīdzēs attīstīt ne tikai basketbola kompetenču centru un palielināt basketbolā iesaistīto bērnu un jauniešu skaitu, bet arī palielinās citos komandu sporta spēļu veidos - volejbolā, handbolā, telpu futbolā un florbolā - iesaistīto dalībnieku skaitu. Komandu sporta spēļu hallē būs iespējas sarīkot arī starptautiska līmeņa sporta sacensības un treniņnometnes. Tā, piemēram, 2025. gadā te notiks Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā vīriešiem (FIBA EuroBasket 2025).

Finansējums 13,6 milj. eiro apmērā Komandu sporta spēļu halles projektam tika piešķirts jau 2021. gada martā, kad valdība atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu vairākiem augstas gatavības izglītības un sporta infrastruktūras projektiem. Šīs izmaksas tika noteiktas atbilstoši būvniecības provizoriskajiem aprēķiniem uz 2020. gada novembri, turklāt pie izstrādātā būvprojekta minimālajā sastāvā (nevis pilna būvprojekta). Papildu nepieciešamā finansējuma starpība skaidrojama ar būtisko materiālu un resursu cenu pieaugumu, kā arī ar sākotnējā projekta paredzēto risinājumu aplēses neprecizitāti kontekstā ar šā brīža būvniecības tirgus cenām.

Veicot finanšu analīzi par komandu sporta spēļu halles nākotnes ieņēmumiem un izdevumiem, tika apsvērta arī iespēja nepieciešamo fiansējumu aizņemties Valsts kasē vai kredītiestādē, bet tādā gadījumā aptuveni 6 milj. eiro būtu jāsamaksā procentos. Taču komandu sporta spēļu halle pēc plānotās funkcionalitātes un darbības nespētu nodrošināt pietiekamu finanšu plūsmu un ieņēmumus, jo halles galvenās funkcijas un darbība pamatā saistīta ar sporta treniņu procesu nodrošināšanu, turklāt būtisku daļu hallei sniedzot pakalpojumus tieši bērnu un jauniešu sporta sadaļā. Nosakot izmaksas par sporta treniņiem, tām ir jābūt atbilstošām tirgus cenām un vienlaikus pieejamām tās galvenajiem klientiem – sportistiem, it īpaši bērniem un jauniešiem.

Tāpēc valdība ir piešķīrusi Izglītības un zinātnes ministrijai 7,9 milj. eiro, kas tiks ieguldīti sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Nacionālais sporta centrs" pamatkapitālā, lai nodrošinātu vienreizēju investīciju projekta "Komandu sporta spēļu halles izveide Krišjāņa Barona ielā 99C, Rīgā" īstenošanā. Līdzekļu saņemšanai vēl būs nepieciešams Eiropas Komisijas saskaņojums.

Sākotnēji kā projekta īstenotāja tika izvēlēta VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions". Pēc valsts īpašumā esošo nacionālo sporta bāzu pārvaldības modeļa reformas, no 2022. gada 27. septembra visas tiesības un saistības ir pārņēmusi jaunā SIA „Latvijas nacionālais sporta centrs”, kuras 100% kapitāla daļu turētāja ir Izglītības un zinātnes ministrija.  Latvijas Nacionālais sporta centrs pēc halles nodošanas ekspluatācijā nodrošinās arī tās apsaimniekošanu un pārvaldību.

Šodien, 2022. gada 29. novembrī, valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts „Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI