DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs: Steidzami jāsamazina SEG emisijas, lai ierobežotu globālo vidējās temperatūras pieaugumu, kas nepārsniedz 1,5°C

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14.-19.novembrim vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs piedalās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām 27. sanāksmē jeb COP27, lai pārstāvētu Latvijas intereses un piedalītos ambiciozāku lēmumu pieņemšanā klimata pārmaiņu mazināšanā, un turpinātu darbu pie Parīzes nolīguma īstenošanas nosacījumiem.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: "Šis gads ir izšķirošs, lai rīkotos un panāktu progresu klimata pārmaiņu jomā. Kavēšanās ar izlēmīgu rīcību rada pamatīgas un neatgriezeniskas izmaiņas ekosistēmās un kaitējumu gan videi, gan cilvēkiem. Katra papildu sasilšanas pakāpe tikai palielinās turpmākus klimata riskus un ietekmes. Ir steidzami jāpalielina siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoma samazinājums, lai jau šajā desmitgadē uz pusi samazinātu emisijas un ierobežotu globālo vidējās temperatūras pieaugumu līdz 1,5°C salīdzinājumā ar pirmsindustriālā laikmeta līmeni. Parīzes nolīgums ir jāīsteno pilnībā, mēs nevaram atkāpties no 1,5°C mērķa un apdraudēt nākamo paaudžu dzīvības."

Klimata pārmaiņu konference notiek Ēģiptē, Šarm eš Šeihā un tās mērķis ir pāriet no plānošanas uz rīcību, lai lemtu par drosmīgiem globāliem soļiem klimata pārmaiņu mazināšanā. Saskaroties ar pieaugošo enerģētikas krīzi, rekordlielu siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju koncentrāciju un pieaugošiem ārkārtējiem laikapstākļiem, COP27 turpina darbu pie Parīzes nolīguma īstenošanas nosacījumiem.

Ministrs Artūrs Toms Plešs un eksperti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu departamenta katru dienu piedalīsies Eiropas Savienības (ES) ministru koordinācijas sanāksmēs, kurās paudīs nostāju par nepieciešamību rīkoties saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem zinātnes un informācijas datiem, lai pastiprinātu centienus samazināt SEG emisijas.

Latvija kā ES dalībvalsts ir apņēmusies sasniegt ES mērķi līdz 2030. gadam samazināt SEG emisijas vismaz par 55% salīdzinājumā ar 1990. gadu.

Šīs nedēļas COP 27 tematiskās dienas aptver  jaunatnes un sabiedrības iesaisti, enerģētikas, ūdens un bioloģiskās daudzveidības tematiskās jomas. Konferencē piedalās 197 valstis, kas ir ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām līgumslēdzējas puses, kā arī dažādu organizāciju – uzņēmēju, nevalstiskā sektora un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI