DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latviju apmeklē ASV Kongresa padomnieku delegācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022. gada 21. līdz 24. oktobrim Latviju apmeklēja Amerikas Savienoto Valstu Kongresa padomnieku delegācija. Vizītes laikā ASV Kongresa padomnieki iepazinās ar drošības situāciju reģionā, apmeklēja Nacionālo Bruņoto spēku militāro bāzi Lielvārdē, kur tikās ar Latvijā izvietotajiem ASV karavīriem, kā arī ar Latvijas amatpersonām pārrunāja Latvijas–ASV divpusējo sadarbību un Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs, tiekoties ar ASV Kongresa padomniekiem, uzteica Latvijas–ASV teicamās divpusējās attiecības un spēcīgo transatlantisko vienotību, kas pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā ir īpaši nozīmīga. ASV delegācijas pārstāvji savukārt pateicās par Latvijas līderību palīdzībā Ukrainai gan divpusējā, gan daudzpusējā formātā un apstiprināja ASV nelokāmo atbalstu drošības jomā.

Vizītes laikā ASV delegācija tikās ar Valsts prezidenta Nacionālās drošības padomnieku Jāni Kažociņu, Aizsardzības politikas departamenta direktori Gintu Brūmani-Gromulu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu, kā arī ar Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvjiem Ati Lejiņu un Kristu Baumani.

Delegācijai bija iespēja apmeklēt Rīgas konferenci, kā arī iepazīties ar Latvijā ražotiem bezpilota lidaparātiem uzņēmumā “Edge Autonomy”.

Informācijai:

Kongresa padomnieku vizīte tika organizēta kopīgas Baltijas valstu programmas ietvaros. Šādas vizītes Baltijas valstīs notiek regulāri kopš 2013. gada. Tās palīdz ASV Kongresam iepazīties ar drošības situāciju Baltijas reģionā un izprast nepieciešamo Baltijas valstu drošības stiprināšanai.

Ik gadu ASV Kongress vērtē un piešķir Baltijas Drošības iniciatīvas (Baltic Security Iniciative) finansējumu Baltijas valstu aizsardzības sektora attīstībai. 2022. gadā ASV Kongress piešķīra 180 miljonu ASV dolāru Baltijas valstu aizsardzības spēju uzlabošanai. Papildus šim ikgadējam atbalstam ASV valdība 2022.  gadā Latvijai piešķirs vēl aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonu ASV dolāru apmērā ārvalstu militārajam finansējumam (FMF), lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību. Ar FMF starpniecību Latvija var stiprināt savas aizsardzības un atturēšanas spējas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI