DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Carnikavas pagastā uzsākta vērienīga adrešu sakārtošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ādažu novada Carnikavas pagastā šoruden uzsākta vērienīga adrešu maiņa, kā rezultātā pie jaunām adresēm tiks vairāk nekā 700 īpašumi. Adrešu sakārtošanu plānots noslēgt līdz 2024.gada nogalei.

Pirmo lēmumu par adrešu maiņu Ādažu novada dome pieņēma  28.septembra domes sēdē, bet pavisam nesen jaunās adreses tika reģistrētas Valsts zemes dienesta adrešu reģistrā. Veikta adrešu maiņa īpašumiem, kas atrodas Ābolu, Aveņu, Puķu, Mazā Dārza, Mazā Ceriņu, Mazā Ķiršu un Zemeņu, Kalnu un Kanāla ielās Carnikavas pagasta Garciemā, kopumā 151 adresē. Pēc lēmuma reģistrēšanas Valsts zemes dienestā, iedzīvotājiem izsūtītas vēstules par adrešu maiņu uz viņu deklarēto adresi. 

Adrešu maiņas nepieciešamību pamato Ministru kabineta 29.06.2021. noteikumu Nr. 455. "Adresācijas noteikumi" prasības. Vienlaikus, sakārtojot adreses, tiks atrisinātas navigācijas un orientēšanās problēmas vairākās novada teritorijās.

Kāpēc adreses tiks mainītas, un kāpēc tieši tagad?

Pašlaik prognozējamais īpašumu skaits Carnikavas pagastā, kam adrese būtu jāmaina, ir vismaz 700. No tiem lielākā daļa atrodas Garciema teritorijā, kur atsevišķās ielās (piemēram, Zemeņu, Delfīnu, Roņu, Stirnu) adreses jāmaina visas ielas garumā.

Novada teritorijas apsekošanas laikā apzināti daudzi īpašumi Carnikavas pagastā, kur adreses plāksnes nav izvietotas vispār. Pārsvarā šāda situācija ir novērojama vairākās bijušo dārzkopības sabiedrību teritorijās. Arī adreses šādās teritorijās agrāk tika piešķirtas, ņemot vērā kādreizējo dārziņu numurus, kas šobrīd diemžēl ne tikai neatbilst spēkā esošo Ministru kabineta noteikumu Nr. 455 “Adresācijas noteikumu” prasībām, bet arī neļauj orientēties apvidū un bieži noved pie grūtībām ar adreses atrašanu.

Vēl viens iemesls, kāpēc adreses būtu jāsakārto tieši tagad, ir šā gada sākumā spēkā stājušies Ādažu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 15/2022 “Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas un noformēšanas noteikumi”, kas paredz Carnikavas pagasta teritorijā turpmāk izmantot cita dizaina un krāsu adrešu un nosaukumu plāksnes ar melniem burtiem uz balta fona. 

Pagājušajā gadā vērienīga adrešu maiņa tika pabeigta Ādažu pagastā, trīs gadu laikā sakārtojot aptuveni 1000 īpašumu adreses, izveidojot 60 jaunas ielas, kā arī dažām ielām precizējot izvietojumu. Minēto darbību pieredze ļauj prognozēt, ka adrešu sakārtošana Carnikavas pagastā būs operatīvi paveicama – lēmumu pieņemšana notiks, balstoties uz vairāku speciālistu koordinētu darbību.

Ar adrešu sakārtošanu ir plānots atrisināt dažāda veida situācijas:

  • esošās adreses ar piesaisti pie ielas neatbilst faktiskajai situācijai, jo īpašumiem praktiski nav iespējams piekļūt no adresē minētās ielas;
  • īpašumu numerācija pie ielas nav secīga un neatbilst pāra un nepāra numuru izvietošanas kārtībai ielas abās pusēs;
  • īpašumiem pie ielām nav adreses ar piesaisti ielas numuram, bet ir adrese, kas satur īpašuma nosaukumu, vai arī adrese nav piešķirta vispār.

Līdz 2024. gada nogalei plānots sakārtotas aptuveni 95% no visām Carnikavas pagasta adresēm, kam nepieciešama maiņa (adreses maiņa nenotiks objektīvu šķēršļu gadījumā, piemēram, uzsākts detālplānojums).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI