DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima atbalsta grozījumus likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 20. oktobrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iniciētos grozījumus likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL). Grozījumi paredz valsts amatpersonām – pašvaldību domju deputātiem – papildu ierobežojumus ienākumu gūšanai.

Pašvaldību domju deputātiem turpmāk būs aizliegts saņemt atalgojumu biedrībā, nodibinājumā, reliģiskajā organizācijā vai komercsabiedrībā no finanšu līdzekļiem, kurus organizācija ir saņēmusi no attiecīgās pašvaldības. Šis ierobežojums neattieksies uz gadījumiem, kad finanšu līdzekļi piešķirti atklāta konkursa rezultātā vai deleģēta pārvaldes uzdevuma izpildei.

Tāpat atbalstītie grozījumi nosaka, ka šīm valsts amatpersonām divus gadus pēc lēmuma vai dalības lēmuma pieņemšanā par publiskas personas finanšu līdzekļu piešķiršanu biedrībai, nodibinājumam vai reliģiskajai organizācijai būs aizliegts saņemt atalgojumu attiecīgajā biedrībā, nodibinājumā vai reliģiskajā organizācijā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume: “KNAB praksē ir konstatēti vairāki gadījumi, kad pašvaldību deputāti lēmuši par finanšu līdzekļu piešķiršanu biedrībām un nodibinājumiem, vienlaikus šajās organizācijās saņemot atalgojumu. KNAB rosināja grozījumus likumā, lai šādas situācijas vairs nebūtu iespējamas. Esmu gandarīts par izmaiņām likumā, jo šādi tiks novērsta pašvaldības līdzekļu iespējama izšķērdēšana, kā arī stiprināti labas pārvaldības principi pašvaldību līmenī un veicināta iedzīvotāju uzticēšanās deputātiem.

Grozījumi paredz arī izņēmuma gadījumus, kad pašvaldību domju deputāti tomēr varēs darboties biedrībās un nodibinājumos, gūstot ienākumus. Ierobežojumi neattiecas uz tām biedrībām un nodibinājumiem, kurus pašvaldības saskaņā ar Pašvaldību likumu dibinājušas kopīgu interešu īstenošanai.

Likumprojekts izstrādāts ar mērķi pilnveidot normatīvo regulējumu un novērst situācijas, kad pašvaldības budžeta līdzekļi tiek izlietoti negodprātīgi un lēmumi tiek pieņemti atsevišķu personu interesēs. Grozījumi stāsies spēkā 2023. gada 1. aprīlī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI