DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Uzņēmums slēpis patiesos derīgo izrakteņu ieguves apjomus, piemērots sods

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc tam, kad Valsts vides dienests (VVD), veicot dabas resursu izmantošanas pārbaudes, konstatējis, ka uzņēmums SIA „Zaļās Investīcijas” jau vairāku gadu garumā ir slēpis no VVD patiesos datus par iegūto derīgo izrakteņu apjomu, VVD aprēķinājis dabas resursu nodokli 79 633 EUR apmērā par ~ 221 000 m3 smilts-grants ieguvi atradnē, “Lendži”, Ūdrīšu pagastā, Krāslavas novadā, kā arī piemērojis soda naudu 159 266 EUR apmērā par pārskatos nenorādīto (slēpto) dabas resursu  ieguvi.

Vairākkārt veiktajās pārbaudēs derīgo izrakteņu atradnē un tās sniegtajā dokumentācijā sākot no 2018. gada VVD konstatējis, ka uzņēmums ilgstoši sniedzis nepatiesus datus par patiesajiem smilts-grants ieguves apjomiem. SIA „Zaļās Investīcijas” sniedza atšķirīgus aprēķinus vairākās uzraugošajās iestādēs. Dienests vairākkārtīgi aicinājis pārkāpēju iesniegt normatīvajos aktos noteikto dokumentāciju par atradnē iegūto derīgo izrakteņu apjomu - ieguves uzskaites žurnālus, pārskatus un topogrāfisko uzmērīšanu, tomēr uzņēmums ilgstoši nav pildījis šo prasību un izvairījies sniegt informāciju. Prettiesiski iegūto derīgo izrakteņu apjomu VVD izdevies noskaidrot izmantojot šobrīd aktuālās situācijas topogrāfiskās uzmērīšanas datus.

Uzņēmums turpina izvairīties no nodokļa un piemērotā soda nomaksas mēģinot apstrīdēt VVD izdoto lēmumu, tomēr, izskatot sūdzību, VVD lēmumu atstājis negrozītu. VVD lēmumu uzņēmumam ir iespēja pārsūdzēt tiesā.

Atbilstoši Dabas resursu nodokļu likuma 31.panta pirmajai daļai soda nauda tiek noteikta divkāršā nesamaksātā nodokļa apmērā par pārskatos nenorādīto (slēpto) dabas resursu ieguvi.

Par to, kā atbilstoši vides prasībām veikt derīgo izrakteņu ieguvi un derīgo izrakteņu ieguves vietu ekspluatāciju  iespējams noskaidrot VVD mājas lapā: https://www.vvd.gov.lv/lv/zemes-dziles-un-dabas-resursu-atlaujas#13-valsts-vides-dienesta-seminars-par-derigo-izraktenu-ieguvi-30092021

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI