DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Līdz 2023.gada 1.jūlijam atlikta paaugstinātā NĪN piemērošana nepabeigtām būvēm Ādažu novadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dodot iedzīvotājiem papildinu laiku nepabeigtu ēku nodošanai ekspluatācijā, Ādažu novada pašvaldības dome veikusi grozījumus saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli Ādažu novadā", atliekot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu nepabeigtām būvēm  līdz 2023.gada 1.jūlijam. 

Būves, kuru celtniecība bija uzsākta pirms 2014.gada 1.oktobra, bija jānodod ekspluatācijā līdz šī gada 1. oktobrim. Provizoriskie dati liecina, ka Ādažu novada administratīvajā teritorijā nav noslēgtas aptuveni 1000 šādas būvatļaujas. Lielākās problēmas ēku nodošanai ekspluatācijā ir Valsts zemes dienesta kadastrālās uzmērīšanas lietas termiņi, kas ir apmēram četri mēneši, kā arī nepietiekamas finanses, lai pabeigtu ēkas būvniecību un sagatavotu dokumentus ēkas nodošanai.

Lēmums par paaugstinātā NĪN piemērošanu vai nepiemērošanu atkarīgs no katras pašvaldības. Ādažu novada pašvaldības dome nolēmusi NĪN piemērošanu atlikt līdz 2023.gada 1.jūlijam.

Atbilstoši saistošo noteikumu grozījumiem, pēc 2023. gada 1. jūlija būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar NĪN likmi 3 % apmērā no lielākās būves vai būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības. Ja nodokļa maksātājs un būvvalde rakstiski vienojas par citu būves nodošanas ekspluatācijā termiņu, paaugstināto likmi nepiemēro, bet šis termiņš nedrīkst būt ilgāks par sešiem mēnešiem kopš vienošanās parakstīšanas. Paaugstinātā nodokļu likme ir spēkā līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI