DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Aptauja: lielākā atkarību problēma Latvijā ir alkoholisms

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielākā atkarību problēma Latvijā ir alkoholisms, tā uzskata 51% iedzīvotāju, kas piedalījās tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā. Par nākamo lielāko atkarību problēmu tiek uzskatītas narkotikas, uz to norādīja 13% aptaujāto, 11% par lielāko atkarību problēmu uzskata azartspēles, 10% - smēķēšanu un 6% - datorspēles. Vēl 9% bija grūtības sniegt atbildi. 

Sabiedriskās domas aptauja tika veikta augusta beigās un tās rezultāti tika prezentēti šodien notikušajā diskusijā par pašatteikušos personu reģistra darbības paplašināšanu. Kā zināms kopš 2020. gada Latvijā darbojas pilnvērtīgs pašatteikušos personu reģistrs. Kopš reģistra darbības sākuma tajā sevi bija iekļāvuši vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 22 tūkstoši cilvēku, kuriem patlaban ir aktīvs liegums piedalīties azartspēlēs. 

Diskusija notika Drošākas spēles nedēļas ietvaros, ko visā Eiropā organizē Eiropas azartspēļu un likmju asociācija (https://www.egba.eu), to organizēja Latvijas interaktīvo azartspēļu biedrība (LIAB) (www.liab.lv). Diskusija ir daļa no informatīvās kampaņas "Pazīsti atkarību! Izslēdz sevi no azartspēlēm", kuras ietvaros LIAB informē sabiedrību par Pašatteikušos personu reģistra iespējām un atbildīgu spēli. 

"Pašatteikušos personu reģistrs ir efektīvākais rīks atkarības risku prevencijai. LIAB biedri aktīvi iestājās par to, lai Latvijā tas tiktu ieviests," norāda LIAB pārstāvis, William Hill Latvija valdes loceklis Kaspars Rāzna. "Azartspēles ir izklaides veids, ko lieto relatīvi neliels iedzīvotāju skaits, lielākā daļa cilvēku nekad nav spēlējuši azartspēles nedz tiešsaistē, nedz fiziskajās zālēs. Līdz ar to arī šīs atkarības risks ir daudz mazāks, nekā, piemēram, alkoholam, kurš ir pieejams ikvienam, kas vecāks par 18 gadiem un neskatoties uz to ir vai nav cilvēkam problēmas ar alkohola atkarību. Šajā jomā diemžēl nav nekāda rīka, kas varētu izslēgt alkohola atkarīgos no alkohola aprites," tā Rāzna. 

“Taču nevar noliegt to, ka azartspēļu atkarības risks pastāv un viens no LIAB dibināšanas iemesliem bija atkarību prevencija, kā arī atbildīgas spēles principu un rīku ieviešana nozarē. LIAB biedri regulāri atjauno un uzlabo nozares atbildības kodeksu, brīvprātīgi apņemoties darīt atkarību prevencijas jomā vēl vairāk, nekā to prasa normatīvie akti. Nozares interesēs ir, lai neviens cilvēks ar noslieci uz atkarību netiktu pie spēles. Tāpēc mēs arī regulāri atkārtojam informatīvās kampaņas, stāstot par pašatteikušos personu reģistra iespējām,” rezumēja LIAB pārstāvis. 

Atbildot uz jautājumu par dalību azartspēlēs, 76% respondentu norādīja, ka pēdējo trīs gadu laikā nav spēlējuši azartspēles uz naudu, 14% ir spēlējuši azartspēles internetā, bet 10% ir spēlējuši azartspēles apmeklējot fiziskās azartspēļu zāles un spēlējot loterijas. 

Aptauja veikta 24. - 28.08.2022., tajā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas. 

Par LIAB:

Latvijas interaktīvo azartspēļu biedrība veicina nozares un valsts sektora sadarbību, definē un sniedz nozares viedokli valsts pārvaldes institūcijām, sadarbojoties arī normatīvo regulējumu izstrādē .

LIAB iestājas par atvērtu un godīgu tirgu visiem licencētajiem interneta azartspēļu uzņēmumiem Latvijā. Valsts un visas sabiedrības interesēs ir veidot atvērtu, regulētu un atbildīgu interaktīvo azartspēļu vidi, kur iedzīvotājiem ir iespēja saņemt pakalpojumi no regulētiem un atbildīgiem tiešsaistes azartspēļu uzņēmumiem.

LIAB darbojas lai veidotu mūsdienīgu, tehnoloģiski attīstītu un sociāli atbildīgu nozari, kā arī veicinātu saprātīgu interneta azartspēļu patēriņu.

Kopš 2019. gada katrs LIAB biedrs paraksta Latvijas interaktīvo azartspēļu nozares atbildības kodeksu, apņemoties nodrošināt klientiem vairākus papildu aizsardzības rīkus, ar nolūku maksimāli samazināt atkarības rašanās iespējas. Kodekss tiek papildināts un parakstīts reizi gadā, ar pēdējo kodeksa redakciju var iepazīties šeit: https://liab.lv/spele-atbildigi/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI