DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Pašnodarbinātajiem un autoriem, kas prognozē mazus ienākumus, jāiesniedz apliecinājums par 4. ceturkšņa plānotajiem ienākumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tie saimnieciskās darbības veicēji (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji) un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro šī gada 4. ceturksnī, var izvēlēties neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas. Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinātu šīs iemaksas, cilvēkam līdz šī gada 17. oktobrim (ieskaitot) jāiesniedz VID apliecinājums par 4. ceturkšņa plānotajiem ienākumiem.

Ja cilvēks šādu apliecinājumu iesniedza jau šī gada sākumā par visu 2022. gadu, tad atsevišķi par 4. ceturksni tas vairs nav jāsniedz.

Ja iesniegums par visu 2022. gadu nav sniegts, bet nodokļu maksātājs prognozē, ka tieši šī gada 4. ceturksnī viņa saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī, apliecinājums ir jāiesniedz līdz šī gada 17. oktobrim.

Apliecinājumu jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem”. Apliecinājumā jānorāda konkrēto ceturksni, kad ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī.

Apliecinājums arī turpmāk būs jāiesniedz šādos termiņos:

  • Līdz 17.01.2023. – par visā 2023. gadā plānotajiem ienākumiem vai arī par 2023.gada I ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.04.2023. – par 2023.gada II ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.07.2023.– par 2023.gada III ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.10.2023.– par 2023.gada IV ceturksnī plānotajiem ienākumiem.

Tie cilvēki, kas 2022. gadā vēl tikai plāno uzsākt saimniecisko darbību, apliecinājumu var iesniegt vienlaikus ar iesniegumu par saimnieciskās darbības reģistrāciju VID vai arī 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas, gadījumā, ja pašnodarbinātais iepriekš vēl strādāja arī algotu darbu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām cilvēks saņems VID EDS. Savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas VSAA neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam) vai autoram (arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību).

Vēršam uzmanību, ka gadījumā, ja saimnieciskās darbības veicēja (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja) un autoratlīdzību saņēmēja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī, un cilvēks drīkst neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, tam joprojām ir jāmaksā obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Papildu informācija par minimālajām obligātajām iemaksām pieejama VID metodiskajā materiālā "Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas".

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstveidā EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI