DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Lietuva vēlas pārņemt Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra labo pieredzi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 2022. gada 6. oktobrī, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce, valdes loceklis Ģirts Ansons, 17. nodaļas vadītāja ārste-psihiatre Ingrīda Cera, profesors Māris Taube un Evija Puķe - Attīstības un iepirkuma nodrošinājuma departamenta vadītāja, uzņēma kolēģus no Viļņas republikāniskās psihiatriskās slimnīcas, kuri Rīgā ieradās ar mērķi - iepazīties ar RPNC ārstniecības vides attīstības projektiem un ārstniecības procesa organizāciju.

Sandra Pūce, valdes priekšsēdētāja: “Lepojamies, ka tieši mēs esam tie, pie kuriem mūsu ārvalstu kolēģi ierodas pārņemt labo pieredzi, nevis otrādi. Tas pierāda, ka ejam pareizajā virzienā un veicam pareizos ieguldījumus, lai nodrošinātu kvalitatīvu un profesionālu psihiatrisko ārstēšanu.”

Galvenais vizītes mērķis bija iepazīties ar mūsdienīgi renovēto psihiatrijas stacionāra akūtu pacientu 17. nodaļu, kuru vada ārste Ingrīda Cera un apmeklēt profesora Māra Taubes vadīto Ambulatoro centru “Veldre”.

Akūtā nodaļa izvietota 1906. gadā būvētā slimnīcas ēkā, kuru pēc apjomīgas renovācijas atvēra 2016. gadā. Tai izveidota jaudīga ventilācijas un mikroklimata uzturēšanas sistēma, piekļuve, lifts personām ar īpašām vajadzībām, mūsdienīga drošības sistēma un harmonisks telpu krāsojuma dizains. Ēkas divos stāvos izvietotas ērtas palātas ar divām, trim gultasvietām. Ir iekārtoti ergoterapijas kabineti, kuros notiek individuālas un grupu nodarbības, arī ārstu konsiliji. Pacientiem pieejamas atpūtas telpas, kurās ir pieejama lasītava, galda spēles, sīkais sporta inventārs individuāliem treniņiem, labiekārtotas higiēnas telpas, plašas ēdamzāles. Nodrošināti arī labi medicīniskā un saimnieciskā personāla darba apstākļi un apmeklētāju telpas.

Viesus pārsteidza, kā noris darbs ar pacientiem stacionāra iekšienē, ko nodaļas vadītāja Ingrīda Cera raksturoja kā pozitīvu pieredzi pašiem, jo līdz 2016. gadam nodaļa strādāja vecajā, stingrajā režīmā. Tagad vadītāja secina: “Vissvarīgākā ir pastāvīga komunikācija, sarunas ar pacientiem, izzinot viņu noskaņojumu, vajadzības, jo tas visvairāk sekmē ārstniecības procesu un pacienta attieksmi pret personālu un vidi.”

Lietuvas kolēģu delegācijas vadītājs, slimnīcas direktors, profesors Arunas Germanavičus bija gandarīts par redzēto: “Esmu pozitīvi pārsteigts par redzēto, par jūsu veikumu ārstniecības organizācijā. Mūsu stacionāra pacientiem ir noteikti daudz stingrāki ierobežojumi. Arī ārstniecības vide jums ir labi sakārtota, atbalstoša, patīkama. Mums šajā ziņā ir ļoti daudz darāmā, tādēļ paldies par jūsu sniegto labo pieredzi.”

Viļņas republikāniskajā psihiatriskajā slimnīcā ir pusotras reizes mazāk intensīvi izmantoto gultasvietu – ap 300, kurpretim RPNC to ir ap 500, arī budžets ir mazāks, bet problēmas un risinājumu meklējumi ir līdzīgi. Viesus īpaši interesēja, kādi ir pacientu ierobežojumi Latvijas psihiatriskajā ārstniecībā, kā tie tiek pielietoti saistībā ar Ārstniecības likuma 68. pantu – ārstēšana pret pacientu gribu, respektējot cilvēktiesības.

Vizītes laikā Lietuvas delegācija apmeklēja arī RPNC vēstures un kultūras telpas pastāvīgo ekspozīciju, interesējoties par psihiatriskās stigmatizācijas un sabiedrības aizspriedumu mazināšanas instrumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI