DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Maksātnespējas jomas digitalizācijā esam soli priekšā Eiropai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atsaucoties uz Čehijas Tieslietu ministrijas ielūgumu, Maksātnespējas kontroles dienesta direktore Inese Šteina septembra beigās uzstājās starptautiskajā Eiropas restrukturizācijas un maksātnespējas konferencē Čehijā, Prāgā un iepazīstināja dalībniekus ar Latvijas maksātnespējas uzraudzības sistēmu.

Konferencē pieredzē par maksātnespējas administrēšanu un uzraudzību dalījās uzraudzības iestāžu pārstāvji, akadēmiķi un praktiķi no dažādām Eiropas jurisdikcijām.

Inese Šteina: “Man ir liels gandarījums un lepnums par Latvijas paveikto maksātnespējas jomā, jo konferences dalībniekiem bija ļoti liela interese un atzinīgs novērtējums par Latvijas maksātnespējas sistēmu, īpaši uzraudzības un reformu jomās. Tāpat, konferences dalībnieki atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegumus maksātnespējas digitalizācijas jomā, kas, kā izrādās, ir unikāla pieredze Eiropas kontekstā. Ar Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu un Tiesu informatīvo sistēmu, kas kopā šobrīd piedāvā gan elektroniskās izsoles, gan elektronisku tiesas procesa menedžmentu, gan elektronisku ziņošanu par maksātnespējas procesa norisi procesā iesaistītajām personām, gan saslēgumus ar citām informācijas sistēmām un datu apkopošanu no procesā iesaistītajām personām, kas veido maksātnespējas “centrālo datu punktu”, un līdz ar to sniedz iespēju analizēt datus un apkopot statistiku, mēs esam soli priekšā Eiropai. Konferences rezultātā tika panākta vienošanās par ciešāku sadarbību ar  Čehijas, Lietuvas un Portugāles pārstāvjiem maksātnespējas reformas un maksātnespējas digitalizācijas jomās.”

Konferencē tika apspriesti jautājumi par to, vai maksātnespēja kā sociāls jēdziens ir jāuzskata par tiesu varas daļu vai drīzāk par valsts pārvaldes jautājumu? Kādi maksātnespējas uzraudzības modeļi, ņemot vērā katras tiesību sistēmas specifiku, šķiet efektīvāki? Kāda ir politiskās varas loma maksātnespējas pārvaldībā? Kas notiktu, ja nebūtu profesionāla regulatora šajā jomā? Kāda ir maksātnespējas procesa administratoru biroju darbība dažādās ES dalībvalstīs? Tika apskatīta arī aktuālā banku un finanšu krīzes, un maksātnespējas joma šajā sektorā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI