DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē šogad jau ceturto reizi notiek pamatapmācības kurss

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Piektdien, 7. oktobrī, Alūksnes novada Alsviķu pagastā, militārajā bāzē “Strautiņi”, Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde uzsāks jau ceturto pamatapmācības kursu šajā gadā, kurā piedalīsies vairāk nekā 150 Vidzemes brigādes jaunie zemessargi.

Gada noslēdzošo pamatapmācības kursu brigāde organizē neintensīvā veidā – astoņas nedēļas nogales vairāku mēnešu garumā, kurā piedalīsies zemessargi no pieciem Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljoniem – 22. kaujas nodrošinājuma, 26., 27., 31. kājnieku un 54. kaujas atbalsta bataljona.

Nedēļas nogalēs zemessargi pieredzējušu instruktoru vadībā apgūs militārās zināšanas un prasmes – ierindas apmācību, lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanu, topogrāfiju, pirmo medicīnisko palīdzību, un citas prasmes, kas primāri nepieciešamas katram zemessargam valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai.

Šogad, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, būtiski palielinājusies valsts pilsoņu interese par dienestu Zemessardzē.  Pēc 24. februāra Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde saņēmusi jau vairāk nekā 640 zemessargu kandidātu iesniegumus, savukārt visā Zemessardzē saņemti jau vairāk nekā 3400 kandidātu iesniegumu.

Zemessargiem pamatapmācības kursa apguve ir obligāta prasība, un to ir iespējams apgūt divos veidos – pa posmiem nedēļas nogalēs vairāku mēnešu garumā vai arī vienkopus trīs nedēļu nometnē. Pēc kursa sekmīgas apguves zemessargi var turpināt apgūt dažādas specialitātes, piemēram: sakarnieks, ložmetējnieks, izlūks, karavīrs glābējs u.c., kā arī pildīt ne tikai aizsardzības uzdevumus, bet arī palīdzēt veikt visai Latvijas sabiedrībai svarīgus uzdevumus – sniegt atbalstu pazudušu cilvēku meklēšanā, iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus, piedalīties glābšanas darbos, palīdzēt dzēst ugunsgrēkus, sniegt atbalstu plūdu radīto seku novēršanā, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un pašvaldību institūcijas likumpārkāpumu novēršanā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Tāpat arī zemessargs var sevi attīstīt un iegūt augstāku militārā dienesta pakāpi, piemēram, apgūstot Jaunākā instruktora kursu Zemessardzes Mācību centrā.

Mācību laikā Alūksnes novada Alsviķu pagastā, militārās bāzes “Strautiņi” tuvējā apkārtnē, plānota īslaicīga militārās tehnikas un personāla pārvietošanās. Militārajā bāzē tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi – būs dzirdams šāvienu troksnis un vietām redzami dūmi. Atgādinām, ka mācību munīcija rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Savukārt kaujas munīcija tiks izmantota atbilstoši visām drošības prasībām šautuves teritorijā, kurā zemessargi apgūs šaušanas prasmes.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, ar atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.

Lai pievienotos Zemessardzes 2.Vidzemes brigādei, zvanot uz 1811, spiediet ciparu “2” vai rakstiet esizemessargs@mil.lv. Papildu informācija par dienestu Zemessardzē  www.esizemessargs.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI